To już ostatnia truskawkowa sałatka w tym sezonie. Powstała dla mojego mężusia, który lubi sery z pleśnią dlatego też składniki na jedną porcję.
składniki:
kilkanaście listków sałaty dębowej
50 g sera blue
3-4 truskawki
5 różowych winogron
2-3 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy dijon Kamis
sól ziołowa Kamis do smaku
Na talerzu ułożyć listki sałaty dębowej ( ok 15 szt.). Ser blue pokroić w kostkę. Truskawki pokroić w ćwiartki. Winogrona przekroić na pół, można wypestkować jak ktoś nie lubi pestek. Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałacie. W słoiczku wymieszać oliwę, sok z cytryny, musztardę z odrobiną soli ziołowej. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać.
Strony
▼
niedziela, 29 czerwca 2014
Dżem truskawkowy
Truskawki już się kończą, te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:)
składniki:
2 kg oczyszczonych truskawek
ok 0,5-1 kg cukru*
2 opakowania środka żelującego ( pektyna lub żelfiks )
Truskawki wsypać do garnka, podgrzać aby puściły sok. Następnie rozdrobnić blenderem wedle upodobania, ja miksuje na gładki mus i zagotować. Dodać środek żelujący oraz cukier dokładnie wymieszać i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gotować ok 3 minuty, zestawić z ognia i wymieszać aby piana zniknęła. Przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem na 30 minut.
*Ilość cukru dostosowuje do własnego smaku i słodkości truskawek.
składniki:
2 kg oczyszczonych truskawek
ok 0,5-1 kg cukru*
2 opakowania środka żelującego ( pektyna lub żelfiks )
Truskawki wsypać do garnka, podgrzać aby puściły sok. Następnie rozdrobnić blenderem wedle upodobania, ja miksuje na gładki mus i zagotować. Dodać środek żelujący oraz cukier dokładnie wymieszać i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gotować ok 3 minuty, zestawić z ognia i wymieszać aby piana zniknęła. Przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem na 30 minut.
*Ilość cukru dostosowuje do własnego smaku i słodkości truskawek.
piątek, 27 czerwca 2014
Grillowany łosoś w czosnkowej marynacie
Pogoda się poprawiła więc trzeba pogrillować. Polecam rozpływajacego się w ustach grillowanego łososia w lekko pikantnej marynacie czosnkowej na bazie oliwy i sosu teriyaki. Łososia duży kawałek więc wystarczy dla 4 osób.
składniki:
1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry
8 łyżek oliwy
4-5 ząbków czosnku
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki marynaty teriyaki
dodatki: cukinia, pomidorki cherry, chleb, ryż
W misce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, marynatę teriyaki, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet łososia podzielić na cztery porcje. Kawałki łososia dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc o lodówki. Następnie łososia przełożyć do natłuszczonego rusztu i grillować z obu stron na złocisty kolor. Gotowego łososia podawać z dowolnymi dodatkami, proponuje grillowane dodatki: cukinię, pomidorki i chleb lub grillowane pomidorki i żółty ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy.
składniki:
1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry
8 łyżek oliwy
4-5 ząbków czosnku
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki marynaty teriyaki
dodatki: cukinia, pomidorki cherry, chleb, ryż
W misce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, marynatę teriyaki, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet łososia podzielić na cztery porcje. Kawałki łososia dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc o lodówki. Następnie łososia przełożyć do natłuszczonego rusztu i grillować z obu stron na złocisty kolor. Gotowego łososia podawać z dowolnymi dodatkami, proponuje grillowane dodatki: cukinię, pomidorki i chleb lub grillowane pomidorki i żółty ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy.
Chrupiąca surówka z koperkiem
Pyszna i lekka surówka w sam raz do obiadu czy też mięska z grilla. Ja robię z dodatkiem śmietany wtedy nie robi się taka wodnista ale można również dodać jogurtu. Najlepiej przygotować tuż przed podaniem sałata pozostanie wtedy chrupiąca.
składniki:
1 średnia główka kruchej sałaty
400 g rzodkiewek
1 mały pęczek koperku
4-5 łyżek śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
sól ziołowa Kamis do smaku
Sałatę porwać na małe kawałki, ja używam tych liści ze środka tworzących główkę są bardziej chrupiące. Rzodkiewki oczyścić i pokroić dowolnie. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać śmietanę i do smaku doprawić solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać.
składniki:
1 średnia główka kruchej sałaty
400 g rzodkiewek
1 mały pęczek koperku
4-5 łyżek śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
sól ziołowa Kamis do smaku
Sałatę porwać na małe kawałki, ja używam tych liści ze środka tworzących główkę są bardziej chrupiące. Rzodkiewki oczyścić i pokroić dowolnie. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać śmietanę i do smaku doprawić solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać.
czwartek, 26 czerwca 2014
Makaron z suszonymi pomidorami i bazylią
Makaron z dodatkiem suszonych pomidorów, mozzarelli i bazylii. Można powiedzieć, że to taka wersja caprese z makaronem:) Lekkie i smaczne danie, można jeść na ciepło jak i na zimno.
składniki:
250 g makaronu, u mnie Czaniecki rurki
1 opakowanie mozzarelli małe kulki
200 g pomidorków cherry
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
kilka listków bazylii
1 łyżka przyprawy Kamis - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Makaron ugotować al'dente, osączyć i przestudzić. Małe mozzarelle przekroić na pół. Pomidorki cherry przekroić na połówki lub jeśli większe na ćwiartki. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Listki bazylii drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość skropić zalewą z pomidorków lub oliwą i jeszcze raz wymieszać. I podawać udekorowane listkiem bazylii.Smacznego:)
składniki:
250 g makaronu, u mnie Czaniecki rurki
1 opakowanie mozzarelli małe kulki
200 g pomidorków cherry
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
kilka listków bazylii
1 łyżka przyprawy Kamis - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Makaron ugotować al'dente, osączyć i przestudzić. Małe mozzarelle przekroić na pół. Pomidorki cherry przekroić na połówki lub jeśli większe na ćwiartki. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Listki bazylii drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość skropić zalewą z pomidorków lub oliwą i jeszcze raz wymieszać. I podawać udekorowane listkiem bazylii.Smacznego:)
środa, 25 czerwca 2014
Przetwory-kompot z truskawek
Sezon truskawkowy powoli się kończy więc trzeba zachować trochę truskawek na potem. Trochę zamroziłam do wypieków. Zrobiłam też dżemik i taki kompocik jak robi moja mama a właściwie truskawki w słodkim syropie. Wystarczy potem rozcieńczyć go z wodą i już mamy gotowy truskawkowy napój zimową porą. Można przecież kompot ugotować z mrożonych truskawek ale mrożenie według mnie nieco zmienia smak truskawek. Ten ze słoiczka pachnie jak świeże truskawki:)
składniki:
2 kg truskawek
ok 1 kg cukru
1/2 szklanki wody
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i osączyć. Następnie przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Jeśli mamy więcej czasu można truskawki zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin aby puściły sok i dopiero zagotować, wtedy nie ma potrzeby dodawać wody. Ilość cukru zależy od truskawek im bardziej słodkie tym mniej cukru ale ogólnie całość musi być słodka aby dobrze się przechowywała a do tego potem i tak gotowy kompot rozcieńczamy wodą. Wszystko zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować ok 5 minut. Następnie przełożyć/przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia. I kompocik na zimę gotowy. Nie trzeba pasteryzować. Owoce można wykorzystać i zmiksować razem z odrobiną soku i jogurtem i przygotować zimową wersje makaronu z truskawkami albo podać z ryżem na mleku.
Polecam też:
Dżem truskawkowy
składniki:
2 kg truskawek
ok 1 kg cukru
1/2 szklanki wody
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i osączyć. Następnie przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Jeśli mamy więcej czasu można truskawki zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin aby puściły sok i dopiero zagotować, wtedy nie ma potrzeby dodawać wody. Ilość cukru zależy od truskawek im bardziej słodkie tym mniej cukru ale ogólnie całość musi być słodka aby dobrze się przechowywała a do tego potem i tak gotowy kompot rozcieńczamy wodą. Wszystko zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować ok 5 minut. Następnie przełożyć/przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia. I kompocik na zimę gotowy. Nie trzeba pasteryzować. Owoce można wykorzystać i zmiksować razem z odrobiną soku i jogurtem i przygotować zimową wersje makaronu z truskawkami albo podać z ryżem na mleku.
Polecam też:
Dżem truskawkowy
wtorek, 24 czerwca 2014
Sałatka z truskawkami i camembertem
Sałatki, sałateczki bardzo lubię a teraz sałaty mam pod dostatkiem więc mogę tworzyć. I tak powstała kolejna do której wykorzystałam truskaweczki:) W towarzystwie camemberta, chrupiących płatków migdałowych oraz słodkim dressingiem smakują rewelacyjnie.
składniki:
2-3 garście porwanej sałaty masłowej
1 serek camembert
6 truskawek
2 garście płatków migdałowych
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju słonecznikowego
Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę masłową. Truskawki pokroić w ćwiartki. Camemberta pokroić na małe kawałki. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej, sok pomarańczowy i miód wymieszać w słoiczku. Gotowym sosem polać sałatkę i podawać.
składniki:
2-3 garście porwanej sałaty masłowej
1 serek camembert
6 truskawek
2 garście płatków migdałowych
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju słonecznikowego
Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę masłową. Truskawki pokroić w ćwiartki. Camemberta pokroić na małe kawałki. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej, sok pomarańczowy i miód wymieszać w słoiczku. Gotowym sosem polać sałatkę i podawać.
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Roladki schabowe w sosie szczawiowym
Na pobliskich łąkach szczawiku nie ma więc zasiałm sobie w warzywniaku. Jest to roślinka wieloletnia więc na wiosnę znowu odbije. Ja siałam w tamtym roku, ale na zimę został skasowany i zostało mi tylko kilka kępek, ale w tym roku również posiałam i już zostanie sobie na stałe i będzie mi co roku na wiosnę odbijał. Przez cały sezon możemy cieszyć się smakiem szczawiowej zupki i jeszczę robię zapasy na zimę do słoiczków. Szczawik jeszcze trochę podrośnie i będę robić zapasy. Zupkę szczawiową uwielbiamy, robię z kiełbaską i z jajkiem . Byłam ciekawa czy można ze szczawikiem zrobić coś innego. Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne. Zamiast szczawiu można do sosu dodać szpinak.
składniki:
700 g schabu
ok 40-50 g szczawiu
garść dużych liści szpinaku
sól z pieprzem Kamis
2 listki laurowe Kamis
kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis
0,7 l wody
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić do miękkości, ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dolać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć roladki. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki i buraczki.
sobota, 21 czerwca 2014
Serniczek truskawkowy
Jakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z truskawkami. Foremka Liliana w kształcie babki ma pojemność 1,5 l. Służy do przygotowywania deserów i innego jedzonka na zimno. Foremka ma fajny kształt, kolor też bardzo mi się podoba. Jest łatwa w użytkowaniu, łatwo się ją myje. Dodatkowym atutem jest to, że foremka ma pokrywkę i możemy przykryć zawartość. Jeśli mamy mało miejsca w lodówce można śmiało coś na niej postawić a jeśli przygotujemy deser nie przyjmie on zapachu innych produktów z lodówki. Foremki niczym nie smarowałam. Gotowy schłodzony serniczek wyjęłam na kilkanaście minut z lodówki i zostawiłam, potem odjęłam kominek a serniczek sam wyskoczył z foremki. Ten kominek to bardzo fajne rozwiązanie. Dokładny opis Liliany znajdziecie tu a teraz czas na serniczek:)
składniki:
masa serowa
500 g sera sernikowego z wiaderka ja użyłam Wieluń
2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
3-4 łyżki cukru waniliowego
1 żółtko
1 żelatyna deserowa (Dr Oetker)+ woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu
300 g małych truskawek
masa truskawkowa
300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml wody do przygotowania galaretki
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją w wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser a następnie rozpuszczoną żelatynę. 2/3 masy przełożyć do foremki. Masę wyrównać i ułożyć na niej truskawki i lekko wcisnąć je w masę. Potem wyłożyć resztę masy serowej i wierzch ładnie wyrównać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować blenderem, wymieszać z wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę serową. Serniczek dobrze schłodzić aby masy dobrze stężały.
składniki:
masa serowa
500 g sera sernikowego z wiaderka ja użyłam Wieluń
2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
3-4 łyżki cukru waniliowego
1 żółtko
1 żelatyna deserowa (Dr Oetker)+ woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu
300 g małych truskawek
masa truskawkowa
300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml wody do przygotowania galaretki
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją w wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser a następnie rozpuszczoną żelatynę. 2/3 masy przełożyć do foremki. Masę wyrównać i ułożyć na niej truskawki i lekko wcisnąć je w masę. Potem wyłożyć resztę masy serowej i wierzch ładnie wyrównać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować blenderem, wymieszać z wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę serową. Serniczek dobrze schłodzić aby masy dobrze stężały.
piątek, 20 czerwca 2014
Kotleciki mięsno-jajeczne ze szczypiorkiem
Dziś na obiadek polecam kotleciki mięsno-jajeczne, taka odmiana zwykłego mielonego. Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.
składniki:
450 g mięsa mielonego z łopatki
4-5 jajek ugotowanych na twardo
1 świeże jajko
mały pęczek szczypiorku
bułka tarta
sól z pieprzem Kamis
olej do smażenia
Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone i posiekany szczypiorek, wbić jajo. Dodać sól i pieprz do smaku i ok 3-4 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i ogóreczki.
składniki:
450 g mięsa mielonego z łopatki
4-5 jajek ugotowanych na twardo
1 świeże jajko
mały pęczek szczypiorku
bułka tarta
sól z pieprzem Kamis
olej do smażenia
Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone i posiekany szczypiorek, wbić jajo. Dodać sól i pieprz do smaku i ok 3-4 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i ogóreczki.
czwartek, 19 czerwca 2014
Paruchy (bułki na parze) z truskawkami
Pyszne danie z mojego dzieciństwa. U mnie nazywają się paruchy ale w innych regionach można spotkać się z nazwą parowańce, pampuchy, buchty czy pyzy na parze. Mama robiła nam takie bułeczki na parze z różnymi owocami, największym powodzeniem cieszyły się te z truskawkami. Moja córeczka również je uwielbia. Bułki nadziewam truskawkami i jeszcze polewam musem truskawkowym ale można sobie prace ułatwić i bułek nie nadziewać owocami tylko podać z musem owocowym.
składniki:
1100 g mąki pszennej
500 ml letniego mleka
100 g świeżych drożdży
1/4 kostki masła
4 jajka
1/2 szklanki cukru
truskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego)
Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami na przemian resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem brać po trochu ciasta, ręce oprószyć w mące aby się nie przyklejało do rąk. Uformować okrągły placek, na środku ułożyć 2 truskawki i zebrać brzegi do środka formując bułkę, odłożyć ponownie do podrośnięcia. Nie mam parowaru ani specjalnego garnka do gotowania na parze więc robię starym sposobem mojej mamy. Do dużego garnka wlać wodę, na górze umocować gazę (ściereczkę lnianą lub pieluchę), przykryć miską. Gdy woda zacznie wrzeć ułożyć paruchy i parować 6-8 minut. Oczywiście czynność powtórzyć, ja miałam mały garnek i wchodziło mi ok 5 bułek. Paruchy podawać z musem truskawkowym lub sosem waniliowym z jogurtu. Ja robię duże buły z dwoma truskawkami wychodzi mi ok 26 sztuk, można zrobić mniejsze. Nadwyżkę można zamrozić a potem odsmażyć na masełku lub oleju.
Mus robie po prostu miksując truskawki w rozdrabniaczu lub blenderem, dodaję trochę cukru lub cukru waniliowego. Czasem dorzucam trochę śmietany lub jogurtu jeśli akurat mam do wykorzystania.
składniki:
1100 g mąki pszennej
500 ml letniego mleka
100 g świeżych drożdży
1/4 kostki masła
4 jajka
1/2 szklanki cukru
truskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego)
Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami na przemian resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem brać po trochu ciasta, ręce oprószyć w mące aby się nie przyklejało do rąk. Uformować okrągły placek, na środku ułożyć 2 truskawki i zebrać brzegi do środka formując bułkę, odłożyć ponownie do podrośnięcia. Nie mam parowaru ani specjalnego garnka do gotowania na parze więc robię starym sposobem mojej mamy. Do dużego garnka wlać wodę, na górze umocować gazę (ściereczkę lnianą lub pieluchę), przykryć miską. Gdy woda zacznie wrzeć ułożyć paruchy i parować 6-8 minut. Oczywiście czynność powtórzyć, ja miałam mały garnek i wchodziło mi ok 5 bułek. Paruchy podawać z musem truskawkowym lub sosem waniliowym z jogurtu. Ja robię duże buły z dwoma truskawkami wychodzi mi ok 26 sztuk, można zrobić mniejsze. Nadwyżkę można zamrozić a potem odsmażyć na masełku lub oleju.
Mus robie po prostu miksując truskawki w rozdrabniaczu lub blenderem, dodaję trochę cukru lub cukru waniliowego. Czasem dorzucam trochę śmietany lub jogurtu jeśli akurat mam do wykorzystania.
środa, 18 czerwca 2014
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem
I znowu szpinakowo ale bardzo pysznie. Pożywna sałatka z dodatkiem piersi z kurczaka.
składniki:
1 nieduża podwójna pierś kurczaka
3 solidne garście młodego szpinaku
1 cebula
200 g pomidorków cherry
sól ziołowa Kamis lub jakaś przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
olej słonecznikowy lub z pestek winogron do skropienia
Do miski włożyć opłukany i osączony szpinak. Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju . Pieś kurczaka pokroić w kostkę. Mięso opruszyć solą ziołową i usmażyć na patelni. Pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki. Wszystkie przygotowane składniki dodać do szpinaku, wszystko wymieszać. Można skropić delikatnie olejem i jeszcze raz wymieszać. Cebulę i mięso dodać ciepłe dzięki temu szpinak się lekko zmaceruje.
składniki:
1 nieduża podwójna pierś kurczaka
3 solidne garście młodego szpinaku
1 cebula
200 g pomidorków cherry
sól ziołowa Kamis lub jakaś przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
olej słonecznikowy lub z pestek winogron do skropienia
Do miski włożyć opłukany i osączony szpinak. Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju . Pieś kurczaka pokroić w kostkę. Mięso opruszyć solą ziołową i usmażyć na patelni. Pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki. Wszystkie przygotowane składniki dodać do szpinaku, wszystko wymieszać. Można skropić delikatnie olejem i jeszcze raz wymieszać. Cebulę i mięso dodać ciepłe dzięki temu szpinak się lekko zmaceruje.
Kompot truskawkowo-śliwkowy
Rozmroziłam i wyczyściłam zamrażarkę szykując ją już do robienia nowych zapasów. Zamrożę nadwyżkę szpinaku i trzeba będzie zamrozić też trochę truskawek. Zaraz też muszę się zabrać za koperek póki jest młody. Znalazłam jeszcze pudełeczko mrożonych śliwek. Postanowiłam więc zrobić pyszny orzeźwiający kompocik. Wyszedł wspaniały orzeźwiający napój o wspaniałym kolorze i smaku. Gdy będzie sezon na śliwki na pewno znowu go przygotuje używając mrożonych truskawek.
składniki:
500 g truskawek
500 g mrożonych śliwek (ja miałam węgierki)
1 łodyga rabarbaru
3/4 szklanki cukru
2 litry wody
Truskawki oszyścić z szypułek i opłukać. Do garnka włożyć mrożone śliwki, pokrojony rabarbar i przygotowane truskawki. Owoce zalać wodą, dodać cukier i wszystko zagotować. Gotować ok 5 minut. Następnie kompot przecedzić i wystudzić. Kompocik wyszedł mocny więc dolałam jeszcze przgotowanej wody ok 3/4 l. Wstawić do lodówki do schłodzenia lub podawać z kostkami lodu. Kompocik jest przepyszny i orzeźwiający, w sam raz na upały.
składniki:
500 g truskawek
500 g mrożonych śliwek (ja miałam węgierki)
1 łodyga rabarbaru
3/4 szklanki cukru
2 litry wody
Truskawki oszyścić z szypułek i opłukać. Do garnka włożyć mrożone śliwki, pokrojony rabarbar i przygotowane truskawki. Owoce zalać wodą, dodać cukier i wszystko zagotować. Gotować ok 5 minut. Następnie kompot przecedzić i wystudzić. Kompocik wyszedł mocny więc dolałam jeszcze przgotowanej wody ok 3/4 l. Wstawić do lodówki do schłodzenia lub podawać z kostkami lodu. Kompocik jest przepyszny i orzeźwiający, w sam raz na upały.
wtorek, 17 czerwca 2014
Owocowe szaszłyki z grilla
Pyszne grillowane szaszłyczki owocowe. Dobre jako deser np. polane polewą czekoladową jak również mogą stanowić dodatek do grillowanego camemberta.
składniki:
3 plastry świeżego ananasa
2 małe jabłka
1 banan
10-12 truskawek
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić na kawałki. Banana obrać i również pokroić na kawałki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce nadziewać wedle uznania na patyczki do szaszłyków. Grillować ze wszystkich stron aż truskawki lekko się przypieką (zabrązowią), nie za długo aby truskawki nie spadły z patyków. Truskawki są miękkie i wodniste i najszybciej się grillują , należy użyć większe sztuki, można je pominąć ale ja bardzo lubię ich dodatek i ten przyjemny truskawkowy zapach podczas grillowania i jedzenia.
składniki:
3 plastry świeżego ananasa
2 małe jabłka
1 banan
10-12 truskawek
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić na kawałki. Banana obrać i również pokroić na kawałki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce nadziewać wedle uznania na patyczki do szaszłyków. Grillować ze wszystkich stron aż truskawki lekko się przypieką (zabrązowią), nie za długo aby truskawki nie spadły z patyków. Truskawki są miękkie i wodniste i najszybciej się grillują , należy użyć większe sztuki, można je pominąć ale ja bardzo lubię ich dodatek i ten przyjemny truskawkowy zapach podczas grillowania i jedzenia.
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Makaron z truskawkami
Są truskawki więc nie można nie przygotować makaronu z truskawkami. Proste i smaczne danie. Sposobów na jego przygotowanie wiele a to moja wersja.
składniki:
250-300 g ulubionego makaronu
300 g truskawek
2 kopiaste łyżki śmietany 18% lub jogurtu
2 łyżki cukru waniliowego
Truskawki zmiksować blenderem z cukrem waniliowym i śmietaną. Makaron ugotować i dobrze osączyć, nałożyć na talerze. Ugotowany makaron polać zmiksowanymi truskawkami i gotowe. To moja wersja tego prostego i smacznego dania, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. W sezonie robię ze świeżymi truskawkami makaron a poza sezonem wykorzystuję truskawki z kompotu i wtedy podaję z ryżem ugotowanym na mleku.
składniki:
250-300 g ulubionego makaronu
300 g truskawek
2 kopiaste łyżki śmietany 18% lub jogurtu
2 łyżki cukru waniliowego
Truskawki zmiksować blenderem z cukrem waniliowym i śmietaną. Makaron ugotować i dobrze osączyć, nałożyć na talerze. Ugotowany makaron polać zmiksowanymi truskawkami i gotowe. To moja wersja tego prostego i smacznego dania, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. W sezonie robię ze świeżymi truskawkami makaron a poza sezonem wykorzystuję truskawki z kompotu i wtedy podaję z ryżem ugotowanym na mleku.
niedziela, 15 czerwca 2014
Owocowa sałatka na sałacie dębowej z dressingiem na bazie oleju rzepakowego
Trochę sałaty dębowej i ulubionych owocków, które akurat miałam pod ręką i tak powstała kolejna zdrowa sałateczka.
składniki:
ok 20-25 listków sałaty dębowej
1 awokado
6-7 dużych truskawek
10-12 kulek winogrona różowego
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
Na talerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Awokado obrać, usunąć petkę i pokroić w kostkę. Truskawki i winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce ułożyć na sałacie dębowej. Sos balsamiczny, olej i miód wymieszać w słoiczku. Skropić sałatkę i podawać. Do dressingu użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek.
składniki:
ok 20-25 listków sałaty dębowej
1 awokado
6-7 dużych truskawek
10-12 kulek winogrona różowego
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
Na talerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Awokado obrać, usunąć petkę i pokroić w kostkę. Truskawki i winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce ułożyć na sałacie dębowej. Sos balsamiczny, olej i miód wymieszać w słoiczku. Skropić sałatkę i podawać. Do dressingu użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek.
Jajecznica z lebiodą
Kolejny chwast zawitał w mojej kuchni. Do jajecznicy wykorzystałam listki lebiody. Chwast ten rozplenił się w moich warzywkach i musiałam go usunąć a że można go zjeść więc nieco go wykorzystałam. Lebiodę dodawałam też do mini tart a w towrzystwie innych zielonych listków, tym razem lebiada w wersji solo. Powiem, że całkiem smaczna ta zieleninka. Pamiętajcie, że można używać młodych listków lebiody bo starsze już kwitnące roślinki - zarówno liście jak i nasiona są trujące (trzeba je wcześniej obgotować i wylać wodę więc lepiej nie ryzykować). Listki lebiody można zastapić i użyć szpinaku czy też młodej pokrzywy.
składniki:
1 spora garść listków lebiody
3-4 jajka
sól z pieprzem Kamis
małsło do smażenia
Listki lebiody opłukać i osuszyć. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem,doprawić do smaku solą z pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła i wrzucić listki lebiody,chwilkę przesmażyć. Następnie wlać jajka. Smażyć wedle uznania w zleżności jak ściętą jajeczniczkę lubimy. Jajeczniczkę podałam z rzodkiewką i pomidorkami a do tego białe pieczywo. To było pyszne i pożywne śniadanko.
składniki:
1 spora garść listków lebiody
3-4 jajka
sól z pieprzem Kamis
małsło do smażenia
Listki lebiody opłukać i osuszyć. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem,doprawić do smaku solą z pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła i wrzucić listki lebiody,chwilkę przesmażyć. Następnie wlać jajka. Smażyć wedle uznania w zleżności jak ściętą jajeczniczkę lubimy. Jajeczniczkę podałam z rzodkiewką i pomidorkami a do tego białe pieczywo. To było pyszne i pożywne śniadanko.
piątek, 13 czerwca 2014
Clafoutis z truskawkami
Typowe clafoutis robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam tutaj. W tamtym roku gdy robiłam je po raz pierwszy zrobiłam je z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec.
składniki:
2 jajka
100 g masła
75 g cukru
160 g mąki
150 ml mleka
ok 250 -300 g małych truskawek
Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka i ubić mikserem. Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku.
składniki:
2 jajka
100 g masła
75 g cukru
160 g mąki
150 ml mleka
ok 250 -300 g małych truskawek
Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka i ubić mikserem. Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku.
czwartek, 12 czerwca 2014
Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą
Bardzo lubię tuńczyka. Tym razem połączyłam go z białą fasolką i czerwoną cebulą. To połączenie wyszło przepysznie:)
składniki:
1 puszka białej fasoli, użyłam Bonduelle gotowanej na parze
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 duża czerwona cebula
1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej
1-2 łyżki majonezu
czarny pieprz Kamis
Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Fasolę opłukać i osączyć na sicie, dodać do cebuli. Tuńczyka osączyć z oleju i podzielić na małe kawałki, dodać do pozostałych składników. Od natki oderwać ogonki i dodać do sałatki. Ja użyłam natki pietruszki kędzierzawej, listki były małe więc nie trzeba było ich kroić, można oczywiście dodać zwykłej natki. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem, doprawić odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Odstawić na ok pół godzinki aby smaki się przegryzły.
składniki:
1 puszka białej fasoli, użyłam Bonduelle gotowanej na parze
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 duża czerwona cebula
1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej
1-2 łyżki majonezu
czarny pieprz Kamis
Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Fasolę opłukać i osączyć na sicie, dodać do cebuli. Tuńczyka osączyć z oleju i podzielić na małe kawałki, dodać do pozostałych składników. Od natki oderwać ogonki i dodać do sałatki. Ja użyłam natki pietruszki kędzierzawej, listki były małe więc nie trzeba było ich kroić, można oczywiście dodać zwykłej natki. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem, doprawić odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Odstawić na ok pół godzinki aby smaki się przegryzły.
środa, 11 czerwca 2014
Sałatka z truskawkami na szpinaku
Truskawkowy sezon w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Polecam truskawki w sałatce na szpinaku z dodatkiem fety i prażonej dyni. Pycha:)
składniki:
2 garście młodego szpinaku
6-7 dużych truskawek
100 g fety lub innego serka sałatkowego
2 garście pestek dyni
2 łyżki sosu balsamicznego
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka miodu
Składniki na dwie porcje. Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzach. Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i również ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sos balsamiczny wymieszać w słoiczku z olejem i miodem, skropić sałatkę. Całość posypać uprażonymi ziarnami dyni i podawać.
składniki:
2 garście młodego szpinaku
6-7 dużych truskawek
100 g fety lub innego serka sałatkowego
2 garście pestek dyni
2 łyżki sosu balsamicznego
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka miodu
Składniki na dwie porcje. Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzach. Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i również ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sos balsamiczny wymieszać w słoiczku z olejem i miodem, skropić sałatkę. Całość posypać uprażonymi ziarnami dyni i podawać.