Znowu kupiłam tofu i znowu nie miałam pomysłu jak je wykorzystać. Postanowiłam spróbować tofu w wersji panierowanej. Pokroiłam w kostkę i usmażyłam tak jak kotlety. I był to bardzo dobry wybór bo w tej postaci tofu świetnie smakuje. Dodałam warzywa i wyszła bardzo pożywna sałatka.
składniki:
1 mała sałata lodowa
400 g tofu
1 mały bakłażan
15 pomidorków cherry
2 garście słonecznika
olej rzepakowy do smażenia
2 jajka
bułka tarta
zioła włoskie
olej sezamowy
Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić aby puścił sok. W międzyczasie pokroić tofu w dużą kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem ze soku i usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy tofu (ewentualnie można ugrillować na patelni grillowej). Następnie pokroić w paski. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Skropić olejem sezamowym, do smaku można jeszcze oprószyć ziołami włoskimi.
Strony
▼
niedziela, 31 stycznia 2016
sobota, 30 stycznia 2016
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Warzywny dodatek do obiadu musi być nawet w najprostszej postaci jak ta surówka. Czerwona kapusta i marchewka oraz trochę oleju i soku z cytryny i nic więcej nie potrzeba.
składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg)
3-4 marchewki
olej rzepakowy
2 łyżki oleju sezamowego
sok z cytryny do smaku
Czerwoną kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Można posolić i odstawić a potem odcinać ze soku aby kapusta zmiękła, ja jednak wolę taką chrupiącą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poszatkowaną kapustę i startą marchewkę dokładnie wymieszać. Solidnie skropić olejem sezamowym i rzepakowym oraz sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać.
Polecam też:
Surówkę z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem
składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg)
3-4 marchewki
olej rzepakowy
2 łyżki oleju sezamowego
sok z cytryny do smaku
Czerwoną kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Można posolić i odstawić a potem odcinać ze soku aby kapusta zmiękła, ja jednak wolę taką chrupiącą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poszatkowaną kapustę i startą marchewkę dokładnie wymieszać. Solidnie skropić olejem sezamowym i rzepakowym oraz sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać.
Polecam też:
Surówkę z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem
piątek, 29 stycznia 2016
Polędwiczki w sosie serowym z porem
Polędwiczka to bardzo delikatne i smaczne mięsko i najlepiej mi smakuje przygotowane w sosie. Tym razem zrobiłam je w delikatnym sosie z serków topionych z dodatkiem pora. Polecam to danie bo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
składniki:
1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g
kawałek pora o długości 15 cm (biała część)
2 serki topione śmietankowe (200 g)
1,5 szklanki wody
1 łyżka masła
sól,pieprz
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenia
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko rozbić ręką. Następnie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć, krótko aby mięsko zmieniło kolor. Pora pokroić w plastry i podsmażyć w garnku na maśle, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie pokroić serki topione na małe kawałki. Pokrojone serki wrzucić do garnka z porem, dodać także tymianek i podsmażoną polędwiczkę. Wszystko razem dusić ok 15-20 minut aż serki się rozpuszczą i mięsko będzie miękkie. Od czasu do czasu przemieszać dzięki temu serki szybciej się rozpuszczą. Do smaku doprawić jeśli potrzeba odrobiną soli i pieprzu. Gotowe danie odstawić na ok 15-20 minut aby troszkę przestygło wtedy sos sam zgęstnieje. Ewentualnie jak nie chcemy czekać można sos zagęścić odrobiną mąki. Gotowe polędwiczki w sosie podałam z pęczakiem i ogórkiem konserwowym.
Polecam też:
Polędwiczki w sosie kurkowym
składniki:
1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g
kawałek pora o długości 15 cm (biała część)
2 serki topione śmietankowe (200 g)
1,5 szklanki wody
1 łyżka masła
sól,pieprz
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenia
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko rozbić ręką. Następnie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć, krótko aby mięsko zmieniło kolor. Pora pokroić w plastry i podsmażyć w garnku na maśle, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie pokroić serki topione na małe kawałki. Pokrojone serki wrzucić do garnka z porem, dodać także tymianek i podsmażoną polędwiczkę. Wszystko razem dusić ok 15-20 minut aż serki się rozpuszczą i mięsko będzie miękkie. Od czasu do czasu przemieszać dzięki temu serki szybciej się rozpuszczą. Do smaku doprawić jeśli potrzeba odrobiną soli i pieprzu. Gotowe danie odstawić na ok 15-20 minut aby troszkę przestygło wtedy sos sam zgęstnieje. Ewentualnie jak nie chcemy czekać można sos zagęścić odrobiną mąki. Gotowe polędwiczki w sosie podałam z pęczakiem i ogórkiem konserwowym.
Polecam też:
Polędwiczki w sosie kurkowym
czwartek, 28 stycznia 2016
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Chlebków drożdżowych już dawno nie piekłam ale za to te na zakwasie piekę bardzo często. Mieszam różne mąki i dodaje różne ziarenka czy przyprawy. Upiekłam kolejny prosty z mąki pszennej i gryczanej ale tym razem bez żadnych dodatków. Chlebek zazwyczaj piekę wieczorem, przez noc stygnie a potem zajadam na śniadanko świeży z samym masełkiem.
składniki:
150 g aktywnego zakwasu
350 g mąki pszennej graham typ 1850
200 g mąki gryczanej
1,5 łyżeczki soli
420 ml letniej wody
W misce wymieszać mąki ze solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać wymieszane mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec kolejne 20 minut. Gotowy chlebek wyjąć z foremki i ułożyć na kratce. Wierzch dobrze nasmarować wodą i tak zostawić do całkowitego wystudzenia.
składniki:
150 g aktywnego zakwasu
350 g mąki pszennej graham typ 1850
200 g mąki gryczanej
1,5 łyżeczki soli
420 ml letniej wody
W misce wymieszać mąki ze solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać wymieszane mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec kolejne 20 minut. Gotowy chlebek wyjąć z foremki i ułożyć na kratce. Wierzch dobrze nasmarować wodą i tak zostawić do całkowitego wystudzenia.
środa, 27 stycznia 2016
Pierogi/kluski leniwe z twarogiem
To moje kolejne kluchy do kolekcji. Jedni nazywają je kluchami bo to w końcu rodzaj klusek a inni pierogami leniwymi bo nie trzeba nic wałkować ani lepić tylko zagnieść i gotowe. Przyznam szczerze, że nazwy znam ze słyszenia ale smak dotąd był mi nie znany. Ale szybko nadrobiłam zaległości. Kluchy są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne, na pewno zagoszczą na naszym stole nie raz.
składniki:
500 g twarogu półtłustego
2 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
ok 1 czubata szklanka mąki pszennej typ 500
Twaróg przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem lub ręką. Następnie dodać jajka oraz mąki. Czubata szklanka mąki pszennej mi wystarczyła ale być może trzeba będzie dać więcej lub mniej w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i podzielić na 3-4 części. Każdą część uformować na wałeczek o szerokości ok 3 cm, lekko spłaszczyć ręką. Pokroić w prostokąty lub romby. Gotowe kluchy gotować w osolonym wrzątku ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane bułeczką zarumienioną na masełku.
składniki:
500 g twarogu półtłustego
2 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
ok 1 czubata szklanka mąki pszennej typ 500
Twaróg przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem lub ręką. Następnie dodać jajka oraz mąki. Czubata szklanka mąki pszennej mi wystarczyła ale być może trzeba będzie dać więcej lub mniej w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i podzielić na 3-4 części. Każdą część uformować na wałeczek o szerokości ok 3 cm, lekko spłaszczyć ręką. Pokroić w prostokąty lub romby. Gotowe kluchy gotować w osolonym wrzątku ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane bułeczką zarumienioną na masełku.
poniedziałek, 25 stycznia 2016
Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami
Naszła mnie ochota na zupkę cebulową więc zrobiłam sobie taką swoją wersję z kluseczkami tartymi. Wyszła na prawdę pyszna i szybko zniknęła z talerzy.
składniki:
700 g cebuli
1 łyżka masła
1,7 l bulionu
1 czubata łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
1 szklanka kluseczek tartych
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko brązowej barwy ale żeby się nie przypaliła. Następnie podsmażoną cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut. Potem dodać tarte kluski i gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu.
Polecam też:
Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim
składniki:
700 g cebuli
1 łyżka masła
1,7 l bulionu
1 czubata łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
1 szklanka kluseczek tartych
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko brązowej barwy ale żeby się nie przypaliła. Następnie podsmażoną cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut. Potem dodać tarte kluski i gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu.
Polecam też:
Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim
sobota, 23 stycznia 2016
Marchewka z groszkiem
Marchewka często gości w moich obiadkach. Dodaję ją do zup, robię surówki z jej udziałem lub robię na ciepło. Bardzo lubię samą marchewkę na ciepło ale robię też wersję z groszkiem. Za groszkiem nie przepadam ale do marchewki dodaje mrożony a on inaczej i zdecydowanie lepiej mi smakuje niż ten z puszki.
składniki:
1 kg marchewki
450 g groszku mrożonego
woda
sól, cukier
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżki mąki
Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryła marchewkę. Dodać masło, przykryć i gotować aż marchewka będzie prawie miękka. Potem dodać groszek, wymieszać i jeszcze chwilę gotować aż warzywka będą całkowicie miękkie ale żeby się nie rozpadały. Do smaku dodać troszkę soli i cukru. W warzywach powinno zostać ok 1/3 płynów jeśli za bardzo odparowały podczas gotowania dolać nieco wody. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić całość. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
składniki:
1 kg marchewki
450 g groszku mrożonego
woda
sól, cukier
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżki mąki
Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryła marchewkę. Dodać masło, przykryć i gotować aż marchewka będzie prawie miękka. Potem dodać groszek, wymieszać i jeszcze chwilę gotować aż warzywka będą całkowicie miękkie ale żeby się nie rozpadały. Do smaku dodać troszkę soli i cukru. W warzywach powinno zostać ok 1/3 płynów jeśli za bardzo odparowały podczas gotowania dolać nieco wody. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić całość. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
piątek, 22 stycznia 2016
Napoleonka na cieście francuskim
Chrupiące ciasto i budyniowy krem to połączenie jest przepyszne. Ciasto znika migiem. Moja wersja bardzo uproszczona z gotowego ciasta francuskiego i budyniu z proszku. Mam nadzieję, że w końcu skuszę się także na wersję całkowicie domową ale to może za jakiś czas bo coś ostatnio znowu domowy krem budyniowy mi nie wychodzi.
składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego, u mnie 2x275 g
5 szklanek mleka (1250 ml)
3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5 l mleka
cukier u mnie ok 6-7 łyżek
250 g masła
Piekarnik rozgrzać na 200-220 C, funkcja termoobieg. Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gęsto po nakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach pieczenia ponownie po nakłuwać aby ciasto opadło. Piec dalej aż ciasto ładnie się przyrumieni ok 15-20 minut. Każdy płat ciasta piekłam osobno. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Budynie waniliowe ugotować z dodatkiem cukru. Ja dałam 6 łyżek cukru , jeśli ktoś lubi bardziej słodkie może dać więcej. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować aby składniki się połączyły ale nie za długo.
Na jeden płat upieczonego ciasta wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem.
składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego, u mnie 2x275 g
5 szklanek mleka (1250 ml)
3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5 l mleka
cukier u mnie ok 6-7 łyżek
250 g masła
Piekarnik rozgrzać na 200-220 C, funkcja termoobieg. Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gęsto po nakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach pieczenia ponownie po nakłuwać aby ciasto opadło. Piec dalej aż ciasto ładnie się przyrumieni ok 15-20 minut. Każdy płat ciasta piekłam osobno. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Budynie waniliowe ugotować z dodatkiem cukru. Ja dałam 6 łyżek cukru , jeśli ktoś lubi bardziej słodkie może dać więcej. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować aby składniki się połączyły ale nie za długo.
Na jeden płat upieczonego ciasta wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem.
środa, 20 stycznia 2016
Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką
Jeśli szukacie pomysłu na sycący obiadek z udziałem karkówki to polecam takie roladki. W mięsko zawinęłam warzywka z własnych przetworów - kiszone ogórki oraz paprykę konserwową. Roladki podałam z kluskami śląskimi i buraczkami.
składniki:
ok 1 kg karkówki
2-3 kiszone ogórki
4-5 kawałków papryki konserwowej
musztarda sarepska lub delikatesowa
3/4 l gorącej wody
sól,pieprz
2 listki laurowe
olej do smażenia
3 łyżki mąki pszennej
Karkówkę pokroić w grubsze plastry, u mnie z kg wyszło siedem plastrów. Następnie karkówkę rozbić cienko tłuczkiem. Ogórki kiszone i paprykę pokroić w paski. Na desce ułożyć rozbity plaster karkówki i posmarować grubo musztardą ok 1 łyżki. Następnie przy dolnym brzegu ułożyć po 3-4 paseczki pokrojonych warzyw i zwinąć w roladkę. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadały podczas duszenia. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Potem dusić bez przykrycia aż odparują wszystkie soki, które puściło mięso podczas obsmażania. Na dnie patelni powinien powstać taki ciemny osad (ja mówię na to lekka przypalenizna), który sprawi, że sos będzie ciemny. Następnie wlać gorącą wodę i dodać listek laurowy. Patelnię przykryć i wszystko dusić aż mięsko będzie miękkie ok 30-40 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje podczas duszenia to dolać jeszcze wody. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Aby było łatwiej można roladki wyjąć z sosu a potem gdy sos będzie już gotowy włożyć je z powrotem.
składniki:
ok 1 kg karkówki
2-3 kiszone ogórki
4-5 kawałków papryki konserwowej
musztarda sarepska lub delikatesowa
3/4 l gorącej wody
sól,pieprz
2 listki laurowe
olej do smażenia
3 łyżki mąki pszennej
Karkówkę pokroić w grubsze plastry, u mnie z kg wyszło siedem plastrów. Następnie karkówkę rozbić cienko tłuczkiem. Ogórki kiszone i paprykę pokroić w paski. Na desce ułożyć rozbity plaster karkówki i posmarować grubo musztardą ok 1 łyżki. Następnie przy dolnym brzegu ułożyć po 3-4 paseczki pokrojonych warzyw i zwinąć w roladkę. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadały podczas duszenia. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Potem dusić bez przykrycia aż odparują wszystkie soki, które puściło mięso podczas obsmażania. Na dnie patelni powinien powstać taki ciemny osad (ja mówię na to lekka przypalenizna), który sprawi, że sos będzie ciemny. Następnie wlać gorącą wodę i dodać listek laurowy. Patelnię przykryć i wszystko dusić aż mięsko będzie miękkie ok 30-40 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje podczas duszenia to dolać jeszcze wody. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Aby było łatwiej można roladki wyjąć z sosu a potem gdy sos będzie już gotowy włożyć je z powrotem.
wtorek, 19 stycznia 2016
Pieczeń z indyka
Pieczeń to pyszna wędlinka na kanapki, którą można zrobić z różnymi dodatkami. Na blogu znajdziecie między innymi pieczeń z papryką i serem żółtym oraz pieczeń z jajkiem. Zazwyczaj do przygotowania pieczeni wykorzystuje mięsko wieprzowe ale tym razem wykorzystałam mięso z indyka. Dodałam kawałki piersi kurczaka dzięki czemu pieczeń w przekroju bardzo fajnie się prezentuje.
składniki:
1,4 kg mięsa z udźca indyka ze skórą bez kości
1,4 kg mięsa z udźca indyka ze skórą bez kości
600 g piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
sól ziołowa do smaku
2 łyżki kaszy manny
4 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
sól ziołowa do smaku
2 łyżki kaszy manny
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Mięso z indyka razem z ząbkami czosnku zmielić na najdrobniejszych oczkach od maszynki. Mięso mielone i pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle smaku. Masę dokładnie wyrobić aż będzie kleista. Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 1 godzinę. Pieczeń wystudzić i schłodzić w lodówce dopiero kroić na kanapki.
niedziela, 17 stycznia 2016
Sałatka z czerwonym buraczkiem i serem pleśniowym
Kolejna sałatkowa przyjemność. Tym razem wersja dla mężusia z serem pleśniowym i buraczkiem na rukoli. Zamiast sera pleśniowego można użyć fety lub ser kozi, co kto lubi.
składniki:
1 garść rukoli
1 nieduży upieczony lub ugotowany buraczek czerwony
60 g sera pleśniowego
1 garść słonecznika
olej sezamowy
przyprawa do sałatek
przyprawa do sałatek
Na talerzu ułożyć rukolę. Upieczonego buraczka obrać i pokroić w sporą kostkę. Ser pleśniowy również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki ułożyć na rukoli. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić i posypać sałatkę. Całość skropić solidnie olejem sezamowym i oprószyć przyprawą do sałatek.
piątek, 15 stycznia 2016
Rurki z klopsikami i pieczarkami w sosie śmietankowo-pieczarkowym
Sycące i szybkie danie z mięsnymi kuleczkami. Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy. Proste i pyszne :)
składniki:
400 g makaronu rurki
250 g pieczarek
450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka
1 jajko
2 łyżki mąki ryżowej
sól,pieprz
słodka papryka
250-300 ml śmietanki 30 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej/masło do smażenia
Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać jajko, mąke ryżową oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kuleczki zarumienić ze wszystkich stron, przełożyć na talerz. Pieczarki pokroić w grube plastry. Usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy klopsiki. Gdy pieczarki będą już przyrumienione dodać obsmażone klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i nakładać na talerze.
składniki:
400 g makaronu rurki
250 g pieczarek
450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka
1 jajko
2 łyżki mąki ryżowej
sól,pieprz
słodka papryka
250-300 ml śmietanki 30 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej/masło do smażenia
Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać jajko, mąke ryżową oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kuleczki zarumienić ze wszystkich stron, przełożyć na talerz. Pieczarki pokroić w grube plastry. Usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy klopsiki. Gdy pieczarki będą już przyrumienione dodać obsmażone klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i nakładać na talerze.
Konkurs - Jedna zupa dwie historie
Proste Historie oraz firma Russell Hobbs Polska zapraszają na konkurs !!!!
Mam przyjemność po raz drugi zaprosić Was na konkurs organizowany przez Proste Historie. Zadanie znowu proste i przyjemne :) Na bazie produktów Proste Historie należy przygotować jedną zupę w dwóch odsłonach.
Przepisy oraz zdjęcia a także odpowiedź dla kogo przygotowaliście swoje zupki należy zmieszczać w aplikacji TUTAJ
Konkurs trwa od 15 stycznia do 7 lutego 2016r.
Nagrody sponsoruje firma Russell Hobbs Polska
a oto co można wygrać:
czwartek, 14 stycznia 2016
Koktajl bananowo-jabłkowy
Mała dawka witamin w postaci pysznego koktajlu. Banany i jabłka a właściwie sok jabłkowy razem świetnie smakują, zaspokajają mały głód i pragnienie.
składniki:
3 nieduże dojrzałe banany
2,5 szklanki soku jabłkowego
Banany obrać ze skórki. Pokroić lub połamać na kawałki. Przełożyć do kielicha blendera. Zmiksować na mus. Następnie dolać sok jabłkowy ( u mnie prawdziwy sok tłoczony z jabłek) i ponownie zmiksować. Przelać do szklaneczek i od razu podawać. Banany szybko ciemnieją więc można dać troszkę soku z cytryny. Jeśli koktajl jest za gęsty należy dodać więcej soku.
składniki:
3 nieduże dojrzałe banany
2,5 szklanki soku jabłkowego
Banany obrać ze skórki. Pokroić lub połamać na kawałki. Przełożyć do kielicha blendera. Zmiksować na mus. Następnie dolać sok jabłkowy ( u mnie prawdziwy sok tłoczony z jabłek) i ponownie zmiksować. Przelać do szklaneczek i od razu podawać. Banany szybko ciemnieją więc można dać troszkę soku z cytryny. Jeśli koktajl jest za gęsty należy dodać więcej soku.
wtorek, 12 stycznia 2016
Potrawka z kurczaka z marchewką
Szybkie i proste danie na obiad w którym można wykorzystać mięsko z rosołu lub też mięsko z którego gotowaliśmy wywar/bulion na zupę. Ja akurat gotowałam wywar na zupę, dzięki temu z dwóch małych kawałków mięsa mam dwa posiłki dla trzech osób - zupkę i drugie danie. Do mięska dodałam marchewkę pokrojoną w kostkę oraz natkę pietruszki przez co sosik dużo apetyczniej się prezentuje. Potrawkę podałam z kaszą bulgur i ogóreczkiem konserwowym.
składniki:
2 ugotowane ćwiartki z kurczaka
2 marchewki
1 cebula
650 ml rosołu lub wywaru, w którym gotowało się mięso
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietany 18 % lub 12%
3 łyżki maki pszennej
Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka lub rondla. Zalać bulionem, przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie ok 15-20 minut. Ugotowane mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać obrane mięso i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zagotować. Sos zabielić i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wywaru z sosu. Gdy sos wychodzi nam za gęsty należy dolać nieco bulionu a jeśli za rzadki trzeba go odparować lub dodać jeszcze trochę mąki.
składniki:
2 ugotowane ćwiartki z kurczaka
2 marchewki
1 cebula
650 ml rosołu lub wywaru, w którym gotowało się mięso
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietany 18 % lub 12%
3 łyżki maki pszennej
Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka lub rondla. Zalać bulionem, przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie ok 15-20 minut. Ugotowane mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać obrane mięso i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zagotować. Sos zabielić i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wywaru z sosu. Gdy sos wychodzi nam za gęsty należy dolać nieco bulionu a jeśli za rzadki trzeba go odparować lub dodać jeszcze trochę mąki.
poniedziałek, 11 stycznia 2016
Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej
Pieczarki w zalewie to pyszna przekąska, zakąska do alkoholu a także dodatek do kanapek. Robi się je tak samo jak rybkę tyle, że zalewa jest pomidorowa bo z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego.
składniki:
ok 1,5 kg niedużych pieczarek
ok 1,5 kg niedużych pieczarek
jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
zalewa
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu 10 %
1/2 szklanki cukru
6 łyżek keczupu łagodnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
zalewa
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu 10 %
1/2 szklanki cukru
6 łyżek keczupu łagodnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
2-3 cebule
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela
W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać cebulę i gotować wszystko razem ok 3 minuty. Gotową zalewę wystudzić.
Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić.
Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić.
niedziela, 10 stycznia 2016
Surówka z pora i marchewki
Kolejny pyszny dodatek do obiadu - surówka z dwóch składników. Por dominuje ale słodka marchewka nieco łagodzi jego intensywny smak.
składniki:
500 g porów, biała i jasnozielona część
500 g marchewki
sól
świeżo zmielony pieprz
3-4 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki majonezu
Pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry a jak mamy duże sztuki to w pół plastry. Pokrojone pory przełożyć do miski i oprószyć niewielką ilością soli aby zmiękły. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli por puścił dużo soku to go odlać. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Dodać jogurt i majonez, trochę świeżo zmielonego pieprzu dla smaku. Ponownie wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby smaki się przegryzły.
składniki:
500 g porów, biała i jasnozielona część
500 g marchewki
sól
świeżo zmielony pieprz
3-4 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki majonezu
Pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry a jak mamy duże sztuki to w pół plastry. Pokrojone pory przełożyć do miski i oprószyć niewielką ilością soli aby zmiękły. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli por puścił dużo soku to go odlać. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Dodać jogurt i majonez, trochę świeżo zmielonego pieprzu dla smaku. Ponownie wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby smaki się przegryzły.
piątek, 8 stycznia 2016
Omlet z pieczarkami i serem pleśniowym
Co zrobić gdy mężuś nie chce zjeść omleta? Najlepiej dodać składnik, który uwielbia. Tak też zrobiłam, dodałam jego ulubiony ser pleśniowy i pieczarki, które także bardzo lubi. I mężuś omlet zjadł ze smakiem :) Ja serów pleśniowych nie lubię więc wybieram wersję z mozzarellą i pomidorem.
składniki:
2 jajka
3-4 nieduże pieczarki
2 jajka
3-4 nieduże pieczarki
50-70 g sera pleśniowego
masło
2 łyżki mąki pszennej
masło
2 łyżki mąki pszennej
sól ziołowa
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, odłożyć na talerz. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i również odłożyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać widelcem razem z mąką, doprawić do smaku solą ziołową. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię na której podsmażaliśmy pieczarki. Wlać masę jajeczną. Na środku wzdłuż całego omletu ułożyć podsmażone pieczarki i kawałki sera. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet od spodu dobrze się przyrumieni. Następnie boki omletu złożyć do środka przykrywając farsz. Omlet delikatnie przekręcić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę aż się przyrumieni. Zsunąć na talerz i podawać.
czwartek, 7 stycznia 2016
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami
Makaron, kurczak, pomidory z puszki i mozzarella. Po prostu zwykła zapiekanka z cyklu co miałam to wymieszałam i zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.
składniki:
ok 400 g makaronu , u mnie świderki
500 g piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula czerwona
oregano
sól,pieprz
olej do smażenia
250 g mozzarelli w kawałku do zapiekanek
Makaron ugotować al'dente i dobrze osączyć. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić w pół plasty i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki. Chwilę smażyć aby pomidory nieco się rozpadły, do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Ugotowany makaron wymieszać z usmażonym kurczakiem i przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem. Na wierzchu wyłożyć pomidory z patelni i posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-25 minut aż ser się przyrumieni, funkcja termoobieg.
wtorek, 5 stycznia 2016
Ciasto Shrek
Zbierałam się do tego ciasta aż w końcu zrobiłam i gościło u mnie na Nowy Rok. Ciasto ma fajną nazwę nawiązującą do zielonego stworka ze znanej bajki i jest bardzo pyszne. Nie za słodkie, lekko kwaskowe, dla mnie w sam raz a i przygotowanie nie takie trudne co mogłoby się wydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też w wersji dziewczęcej-różowej, wtedy nazywane jest ciastem Fiona.
składniki:
biszkopt
biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
zielona masa budyniowa
1 l zielonego soku typu "kubuś"
3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka)
zielona masa budyniowa
1 l zielonego soku typu "kubuś"
3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka)
2 łyżki cukru
oraz
350 ml śmietanki 30 %
2 opakowania ciastek "delicje" ok 300 g
2 galaretki agrestowe
350 ml śmietanki 30 %
2 opakowania ciastek "delicje" ok 300 g
2 galaretki agrestowe
Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.
Przygotować zieloną masę budyniową. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim budynie w proszku. Pozostały sok zagotować z cukrem. Gdy sok się zagotuje wlewać powoli rozmieszane w soku budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudy. Zieloną masę trochę przestudzić i wylać na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Gdy przestygnie i będzie letnia ułożyć na niej ciastka delicje lekko wciskając w masę, ciastka układamy warstwą czekolady do góry. Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 250 ml wody. Masę wyłożyć na zieloną masę z delicjami. Wyrównać i odstawić do stężenia. Gdy śmietankowa masa stężeje wierzch zalać drugą przygotowaną galaretką i ponownie odstawić do stężenia.
Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 250 ml wody. Masę wyłożyć na zieloną masę z delicjami. Wyrównać i odstawić do stężenia. Gdy śmietankowa masa stężeje wierzch zalać drugą przygotowaną galaretką i ponownie odstawić do stężenia.
poniedziałek, 4 stycznia 2016
Makaronowe muszle z mięsem mielonym
Robiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym.
składniki:
16-18 makaronowych muszli
400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki
1 cebula
sól,pieprz
400 g passaty pomidorowej lub gęstego przecieru
zioła włoskie
ser grana padano do posypania
olej do smażenia
Przygotować farsz mięsny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone i usmażyć razem z cebulą. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać 2-3 łyżki passaty i dokładnie wymieszać. Pozostałą passatę wlać na drugą patelnię, pogrzać i doprawić do smaku pieprzem i ziołami włoskimi. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko prostokątne 18x25. Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze osączyć i przestudzić. Nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Od razu po wystawianiu z piekarnika posypać jeszcze raz serem.
składniki:
16-18 makaronowych muszli
400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki
1 cebula
sól,pieprz
400 g passaty pomidorowej lub gęstego przecieru
zioła włoskie
ser grana padano do posypania
olej do smażenia
Przygotować farsz mięsny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone i usmażyć razem z cebulą. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać 2-3 łyżki passaty i dokładnie wymieszać. Pozostałą passatę wlać na drugą patelnię, pogrzać i doprawić do smaku pieprzem i ziołami włoskimi. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko prostokątne 18x25. Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze osączyć i przestudzić. Nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Od razu po wystawianiu z piekarnika posypać jeszcze raz serem.
sobota, 2 stycznia 2016
Zupa ziemniaczana na wędzonce
Pachnąca majerankiem i wędzonką, pełna kawałków warzyw i wędzonego mięska. Po prostu zwykła ziemniaczanka, sycąca i rozgrzewająca. Takie zupki lubię.
składniki:
700 g wędzonych kości od schabu lub żeberek
2,5 l zimnej przefiltrowanej wody
2 listki laurowe
1 kg ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
2-3 łyżki majeranku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki śmietany 18%
Do garnka przełożyć wędzone kości i zalać wodą. Dodać listki laurowe, garnek przykryć i ugotować wywar. Nie dodajemy soli bo kości oddadzą swój intensywny słonawy smak. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w pół plastry a marchewkę w plasterki. Gdy mięsko na kościach będzie już miękkie wyłowić je z wywaru i wystudzić. Do wywaru dodać pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż warzywa będą miękkie, jeśli potrzeba dosolic do smaku. Mięsko obrać z kości i również dodać do zupy. Gotową zupę zabielić śmietaną, wcześniej zahartować ją odrobiną wywaru z zupy.
składniki:
700 g wędzonych kości od schabu lub żeberek
2,5 l zimnej przefiltrowanej wody
2 listki laurowe
1 kg ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
2-3 łyżki majeranku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki śmietany 18%
Do garnka przełożyć wędzone kości i zalać wodą. Dodać listki laurowe, garnek przykryć i ugotować wywar. Nie dodajemy soli bo kości oddadzą swój intensywny słonawy smak. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w pół plastry a marchewkę w plasterki. Gdy mięsko na kościach będzie już miękkie wyłowić je z wywaru i wystudzić. Do wywaru dodać pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż warzywa będą miękkie, jeśli potrzeba dosolic do smaku. Mięsko obrać z kości i również dodać do zupy. Gotową zupę zabielić śmietaną, wcześniej zahartować ją odrobiną wywaru z zupy.