niedziela, 11 listopada 2018

Makaron w sosie bazyliowym

Pyszne danie dla miłosników bazylii. Makaron w pysznym aromatycznym bazyliowym sosie. Danie proste, szybkie i bardzo smaczne. Do całości można dorzucić jeszcze pierś z kurczaka lub indyka.



składniki:

500 g makaronu
2 solidne garście listków świeżej bazylii
ok 250 ml śmietanki 30 %
1 łyżka masła
sól,pieprz
pomidorki koktajlowe ok 200 g

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wstawić wodę na makaron. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić listki bazylii. Chwilkę smażyć aby listki zmniejszyły objętość. Potem podsmażone listki bazylii przełożyć do wysokiego pojemnika i wlać trochę śmietanki aby dobrze się miksowało. Całość zmiksować blenderem aby rozdrobnić bazylię, można na gładko lub zostawić malutkie kawałeczki listków. Śmietankę zmiksowaną z bazylią przelać ponownie na patelnię, wlać też resztę śmietanki. Całość zredukować aby sos zgęstniał, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do sosu. Dodać pokrojone pomidorki. Całość wymieszać aby makaron pokrył się sosem. Nakładać na talerze i od razu podawać. Na zdjęciu może tego nie widać ale dzieki bazylii sos ma jasnozieloną barwę.


2 komentarze:

  1. To jedno z najpyszniejszych dań jakie jadłam. Proste w przygotowaniu, a efekt smakowy doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne danie. Na stałe zagościło na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń