sobota, 19 czerwca 2021

Truskawkowiec na herbatnikach

Truskawkowe szaleństwo trwa i u mnie truskawkowy szał. Powstało takie ciacho z tego co miałam pod ręką. Bez pieczenia na herbatnikach, z dużą ilością truskawek i masą budyniową. Po prostu pycha :)



składniki:

masa budyniowa

2 duże budynie bez cukru  (na 3/4 l mleka)
5 łyżek cukru
1,1 l mleka
200 g miękkiego masła

masa tuskawkowa
600 g truskawek
150 g jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
400ml gorącej wody

oraz
ok 400 g herbtników, u mnie kakaowe
450 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
750 ml gorącej wody

Ugotować budyń. Do garnka wlać połowę mleka i dodać cukier, zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyniowy proszek. Wlać do wrzącego mleka i ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować do połączenia składników. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową. Ładnie wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przygotować masę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus i wymieszać z jogurtem. Można dosłodzić do smaku jak wolimy bardziej słodkie. Następnie dodać wystudzone galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na trochę. Jak masa zacznie gęstnieć dokładnie wymieszać i wylać na warstwę herbatników. Ponownie wstawić do lodówki. 
Rozpuścić galaretki w 750 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Na wierzchu ciasta, na masie truskawkowej ułozyć pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.



10 komentarzy:

  1. Utrzec maslo na puszysta mase ti znaczy ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Pani Moniko. super wygląda. Na jakiej formie pani to robiła ? Dziękuję ��

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jestem na diecie... no ładnie -jak schudnąć gdy dookoła takie pyszności?:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry, wczoraj cały dzień przygotowywałam ciasto - dzisiaj klapa. Mus truskawkowy bez dodatkowej porcji żelatyny nie zastygł. Masa budyniowa również, jak się okazało dzisiaj, wyszła płynna. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, masy miały czas na tężenie w lodówce cały dzień i całą noc, nie wiem w czym tkwi problem... Za to smakuje pysznie, choć nie wygląda :) Co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć. Zawsze podaje swoje sprawdzone proporcje. Takie proporcje wykorzystałam juz w wielu przepisach które sa dostępne w moich słodkich galeriach. Galaretkę zawsze rozpuszczam w 200-250 ml wody i daję na ok 350-400g masy owocowej i dobrze się zsiada, a jak daje galaretkę do gorących owoców ( bez wody) to i 500 g owoców zwiąże. Bez problemów tez więże 500 g sera na sernik na zimno. Do masy budyniowej uzywam kupnych budyni i zawsze daje mniej mleka. Skoro się nie stężała to chyba się zważyła wiec budyń może był za gęsty lub za zimne masło i wszystko sie nie połączyło w jednolitą masę. Nie wiem co mogło pójśc nie tak. Może źle odmierzone proporcje bo to jest bardzo ważne, może jakośc składników bo niestety produkt produktowi nie równy. Ja jestem wierna firmie Delecta i Dr Oetker w przypadku galaretek i budyni, i jak mi sie uda dostać to galaretki Wodzisław. Poza tym chyba tylko Delecta ma duże budynie, u innych firm nie widziałam. Więc może prosze wypróbować z innymi produktami wtedy będzie lepiej.

      Usuń
  5. Witam Pani Moniko Ile użyć budyni które są na 0.5l. mleka? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwa duże budynie to będzie tyle samo co 3 te na 0,5 l mleka.

      Usuń