czwartek, 4 września 2014

Sałatka z młodej cukinii z kolendrą

Na blogu jest już jedna sałatka z cukinii z kurkumą  a dzisiaj polecam kolejną. Tym razem sałatka jest z młodej cukinii z dodatkiem kolendry. 

składniki:

1,5 kg młodej cukinii
300 g cebuli
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
1 łyżka gorczycy Kamis
1 łyżeczka kolendry Kamis
1 szklanka cukru
3 łyżki soli kamiennej
1/2 szklanki octu 10 %

Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w cienkie plasterki, ja pokroiłam przy pomocy szatkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie przygotowane warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Dodać sól i cukier, ocet, gorczycę oraz kolendrę i ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na 12 godzin w między czasie wymieszać kilka razy. Następnie przełożyć do słoiczków, dobrze upchnąć aby starczyło soku. Słoiczki dobrze zakręcić i pasteryzować 15 minut od zagotowania.



środa, 3 września 2014

Makaron z cukinią i wędzonym łososiem

Niedawno robiłam makaron z cukinią i bardzo nam zasmakował.więc zrobiłam ponownie. Ale tym razem danie wzbogaciłam wędzonym łososiem i koperkiem. Wyszło pysznie:)

składniki:

250 g makaronu, użyłam kolorowego fettuccine Czaniecki
150 g wędzonego łososia Limito
2 nieduże cukinie (aby było bardziej kolorowo żółta i zielona)
2 łyżki posiekanego koperku
100 ml śmietanki 30%
sól ziołowa Kamis do smaku
olej do smażenia

Cukinie umyć odkroić końce, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Wstawić wodę na makaron. Rozgrzać patelnię i wrzucić cukinię, smażyć aż cukinia zmięknie ale pozostanie nadal chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Gdy cukinia będzie gotowa dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Makaron ugotować al'dente.Osączyć i wrzucić do sosu. Dodać kawałeczki wędzonego łososia i dokładnie wymieszać. Można podawać.

wtorek, 2 września 2014

Surówka z kalarepki i marchewki

Kalarepka do tej pory nie gościła w mojej kuchni. Jednak jakiś czas temu kupiłam na spróbowanie i zasmakowało nam to warzywko. Robiłam już kalarepkę duszoną jako dodatek do placuszków drobiowo-cukiniowych. Teraz połączyłam ją z marchewką i wyszła pyszna surówka do obiadku. W przyszłym sezonie spróbuję sama ją wyhodować a jak się nie uda będę na pewno chętnie ją kupować.

składniki:

2 duże kalarepki
4 marchewki
4 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu Kieleckiego
świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy

Kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa wymieszać. Następnie dodać jogurt i majonez, ponownie wymieszać. Surówkę do smaku doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na min. pół godzinki aby smaki się przegryzły. Pyszny dodatek do obiadku, mi najlepiej smakuje z rybką.


poniedziałek, 1 września 2014

Soczyste żeberka w keczupie

Pyszne aromatyczne żeberka zamarynowane w keczupie. Użyłam keczupu śliwkowego firmy Społem Kielce. Keczup ten nadał mięsku fajny posmak śliweczki i żeberka wyszły palce lizać. Zamiast keczupu śliwkowego można użyć też zwykłego i żeberka wyjdą równie smaczne. Myślę, że śliwkowy posmak uzyskamy również gdy damy zwykły keczup i dodamy ze 2-3 łyżki powideł śliwkowych.

składniki:

1,5 kg żeberek
1 słoiczek keczupu Kieleckiego o smaku śliwkowym (270 g) 
2 łyżki majeranku
3 łyżki oleju

Żeberka podzielić na małe kawałki, ja podzieliłam na kawałki z dwiema kostkami. Keczup dokładnie wymieszać z olejem oraz majerankiem. Następnie mieszanką nasmarować dokładnie żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem żeberka przełożyć do torebki do pieczenia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia kilka razy przekręcić torebkę bo mięska jest sporo i te żeberka na wierzchu za bardzo się wysuszyły. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i sałatka wielowarzywna ze słoiczka.




Sztuka mięsa edycja letnia