poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zupa pieczarkowa z gwiazdkami

Pyszna zupka z pieczarkami i makaronem gwiazdki. Drobny makaron ugotowałam w zupie aby była bardziej gęsta ale można ugotować go osobno. Zupkę doprawiłam dużą ilością majeranku.

składniki:
.
1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie)
ok2,5 3 l wody
1 cebula
350 g pieczarek
1 szklanka makaronu gwiazdki Czaniecki
2 listki laurowe Kamis
3-4 ziarenka angielskiego ziela Kamis
2 łyżki majeranku Kamis
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól morska Kamis
3 łyżki śmietany 18%
 ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła

Mięso zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę oraz przyprawy i ugotować bulion. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy mięsko będzie miękkie wyłowić je z bulionu i wystudzić. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki i makaron gwiazdki. Gotować ok 15 minut az makaron będzie ugotowany. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki, również dodać do zupy. Śmietanę wymieszać odrobiną wywaru, zabielić zupę. Dodać tez posiekaną natkę pietruszki. Jeśli zupa jest za rzadka to dodatkowo do śmietany dodać mąkę, zagotować i gotować ok 3-4 minuty.




Pieczarkowy Tydzień 2014

2 komentarze:

  1. Słodziutko wygląda ten makaron, myślę, że każdy niejadek skosztowałby takiej zupy. Dziękuję za wsparcie akcji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja córeczka bardzo lubi zupy a szczególnie te z dodatkiem makaronku gwiazdek:)

      Usuń