składniki:
zaczyn
50 g aktywnego zakwasu
100 ml letniej wody
100 g mąki żytniej typ 2000 Młyn Kopytowa
ciasto
cały zaczyn
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
150 ml letniej wody
100 g sezamu
2 łyżki oleju
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
Przygotować zaczyn. Zakwas wymieszać z mąką żytnią typ 2000 oraz letnią wodą. Gotowy zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc ok 8-10 godzin. Następnego dnia do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie ciasto odgazować (wymieszać) i przełożyć do natłuszczonej keksówki u mnie o wymiarach 13x24. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec kolejne 30 minut. Gotowy chlebek wystudzić na kratce.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam..:)
OdpowiedzUsuń