czwartek, 21 grudnia 2017

Gotowane roladki drobiowe z suszonymi śliwkami

Gotowane roladki nadziewane śliwkami to doskonały pomysł na lekki świąteczny posiłek. Roladki można podać na ciepło lub na zimno. Do roladek można podać różne dodatki, u mnie na lekko sałata z pomarańczą a do tego dressing na bazie oleju rydzowego.


składniki:

2 średnie piersi z kurczaka
sól
pieprz
suszone śliwki kalifornijskie
3-4 garście sałaty, u mnie rukola i roszponka
1 pomarańcza

sos
4 łyżki oleju rydzowego Semco
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej

Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.  Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka suszonych śliwek i zwinąć w roladkę. Każdą roladkę zawinąć w folię spożywczą. Końce dobrze zwinąć tak jak cukierka i dodatkowo związać sznurkiem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie do garnka wlać wodę i zagotować. Wrzucić roladki. Od czasu zagotowania gotować ok 20 minut. Po ugotowaniu odwinąć z folii o pokroić pod skosem. Na talerzach ułożyć sałatę. Na sałacie ułożyć cząstki pomarańczy a na pomarańczy pokojone ugotowane roladki. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ja robie to w małym słoiczku. Całość skropić sosem i podawać.




2 komentarze: