wtorek, 12 czerwca 2018

Sernik chałwowy z truskawkami

Sezon truskawkowy więc nie może zabraknąć sernika na zimno. Na blogu jest już wiele wersji ale musiałam stworzyć coś nowego. I tak powstał sernik chałwowo-truskawkowy. Oba składniki wspaniale się komponują. Troszkę się pobawiłam aby uzyskać warstwy ale można zrobić tak po prostu na dole masa serowo-chałwowa a na wierzch mus truskawkowy albo truskawki pod galaretką.



składniki:

masa serowo-chałwowa
1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka
200 g chałwy waniliowej
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki pasty sezamowej ( moja była bez cukru )
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
ok 200 g małych truskawek

mus truskawkowy
350 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
200 ml gorącej wody

oraz
biszkopty do wyłożenia formy

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 24 cm, natłuścić delikatnie masłem, dno wyłożyć biszkoptami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.

Przygotować masę serowo-chałwową. Do rondelka wlać mleko, dodac żelatynę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć zmielony ser, dodać cukier waniliowy i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać drobno pokruszoną chałwę i pastę sezamową. Całość ponownie dokładnie zmiksować. Jeśli masa jest za mało słodka można sobie jeszcze dosłodzić, u mnie 2 chałwy i 2 łyżki cukru waniliowego wystarczyły. Następnie do masy dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Ponownie całość dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Ok 2/3 masy serowo-chałwowej przełożyć do schłodzonej tortownicy. Ładnie wyrównać, w masę powciskać w odstępach małe truskawki. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Pozostałą masę serową odstawić na szafkę. W międzyczasie przygotować truskawkowy mus. Truskawki zmiksować na mus za pomocą rozdrabniacza lub blendera. Następnie zmiksowane truskawki dokładnie wymieszać z przygotowaną wcześniej przestudzoną galaretką truskawkową. Gdy masa serowo-chałwowa lekko stężeje wylać na nią połowę musu truskawkowego. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki aby mus lekko stężał. Potem gdy mus steżeje wyłożyć resztę masy serowo-chałwowej i ładnie wyrównać Znowu odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. I na koniec  na wierzch wylać pozostały mus truskawkowy. Całość odstawić na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało.


2 komentarze: