niedziela, 15 sierpnia 2021

Kruche ciasto z borówką i porzeczką

Zwykłe kruche ciasto i trochę owoców i już jest coś słodkiego do herbatki. Czarne porzeczki są dosyć intensywne w smaku i kwaskowe więc dla złagodzenia ich mocnego smaku dorzuciłam borówki amerykańskie.


składniki:

300 g mąki pszennej tortowej
200 g mąki krupczatki
1 duże jajko
250 g zimnego masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
250 g borówek amerykańskich
200 g czarnej porzeczki
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mąki wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone masło oraz jajko. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna większa ok 2/3 ciasta i druga mniejsza ok 1/3 ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę. Owoce opłukać wodą i osuczyć na sicie. Blaszkę 25x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach wiekszą część ciasta. Owoce przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać aby mąka oblepiła owoce a nastepnie wyłożyć je równomiernie na starte ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec aż ciasto ładnie się zarumieni, ok 50-60 minut, funkcja góra dół. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Polecam także:
Ciasto ucierane z owocami
Kruchą szarlotkę z budyniem
Kruche ciasto z wiśniami i orzechową kruszonką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz