wtorek, 21 września 2021

Sałatka z figami i halloumi

Ser halloumi bardzo nam zasmakował i co jakiś czas gości na naszym stole, przede wszystkim jako składnik w sałatkach. Tym razem połączyłam go z figami i winogronami, do tego prażone orzechy i miodowy sos. Taka pyszna jesienna kompozycja.


składniki:

2-3 garście porwanej sałaty
3-4 nieduże figi
225 g sera halloumi
5-6 kulek winogrona
2 garście orzechów włoskich
2 łyżki płynnego miodu
sok z połówki limonki
1 łyżka oleju z pestek winogron

Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Figi pokroić na ćwiartki, winogrona przekroić na pół, serek pokroić na grubsze plastry. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni. Miód wymieszać z olejem i sokiem z limonki, odstawić. Patelnię posmarować delikatnie olejem i przyrumienić z obu stron pokrojony w plastry ser halloumi. Zarumieniony ser ułożyć na porwanej sałacie. Obok ułożyć także pokrojone figi i winogrona. Całość posypać uprażonymi orzechami i skropić sosem. Od razu podawać.



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię figi i jeszcze nie próbowałem ich w takim wydaniu, koniecznie spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń