środa, 17 maja 2023

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Ostatnio naszła mnie ochota na grzyby więc powstała zupa z suszonych grzybów. Użyłam suszonych podgrzybków, maślaków i prawdziwków.  Zupa jest z dodatkiem ziemniaków bo taka nam smakuje najbardziej. Jeśli wolicie makaron wystarczy pominąć ziemniaki.



składniki:

ok 40 g suszonych grzybów
ok 2,5 l bulionu
2 marchewki
1 cebula
600 g obranych ziemniaków
2 garście posiekanej natki
50 ml śmietanki 30 % lub 18%
1 łyżka masła

Suszone grzyby namoczyć 2-3 godziny wcześniej w niewielkiej ilości letniej wody. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie zalać bulionem. Grzyby osączyć z wody, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki i także wrzucić do garnka. Wodę z moczenia grzybów odstawić. Całość gotować aż grzyby zmiękną. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w niedużą kostkę. Gdy grzyby zmiękną wrzucić ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie, do smaku doprawić solą. Jeśli zupa ma mało intensywny smak grzybów można dolać trochę wody w której się moczyły. Pod koniec gotowania dorzucić posiekaną pietruszkę. Gotową zupę zabielić śmietanką. Zamiast słodkiej śmietanki można także użyć kwaśnej śmietany ale trzeba ją wcześniej zahartować gorącą zupą.


2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich ulubionych zup

    OdpowiedzUsuń