środa, 31 maja 2023

Sernik z rabarbarem

Do wykorzystania miałam trochę rabarbaru i ser w kostce więc powstał po prostu sernik z rabarbarem. Takie serniki ze sera który samemu się zmieli sa najlepsze. Ser był dosyć wilgotny więc sernik wyszedł soczysty i ciężki. 



składniki:

1,2 kg sera białego z kostki
200 g masła
5 dużych jajek
1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
1 szklanka cukru
herbatniki kakaowe do wyłożena formy
300 g rabarbaru
2 łyżki cukru waniliowego
2 garście płatków migdałowych

Ser zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Porcjami dodawać zmielony ser. Potem dodać budyń w proszku a na koniec pianę z białek. Blaszkę 24x24 natłuścić masłem, dno wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć drobno pokrojony rabarbar lekko wciskając w masę. Na wierzchu posypać cukrem waniliowym oraz płatkami migdałów. Wstwić do piekarnika nagrzanego na 180 C, piec ok 60 minut. Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekrniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz