piątek, 26 sierpnia 2016

Frittata z brokułem, fetą i pomidorkami

Gdy mam nadmiar jajek to zawsze robię frittatę. Szybko się ją robi a na taką szybką jajeczną zapiekankę zawsze znajdą się chętni bo jest bardzo smaczna i pożywna.

składniki:

8-10 jajek ( moje były małe więc dałam 10)
1 brokuł
100 g fety
30 pomidorków koktajlowych
pieprz
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżki mleka

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, u mnie okrągłe naczynie szklane o średnicy 22 cm we dnie. W naczyniu rozłożyć ugotowane różyczki brokuła. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Pokrojony ser i pomidorki koktajlowe ułożyć pomiędzy różyczkami brokuła. Do miski wbić jajka. Dodać mleko, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pieprz do smaku, soli nie dajemy bo ser jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Jajeczną masą zalać składniki w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa całkowicie się zetnie ok 35 minut, funkcja termoobieg.







Pora na pomidora!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię to połączenie smaków - pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie:D Sera feta używam bardzo często i jestem ciekawa jego połączenia z jajkiem ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się przepysznie.
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, nigdy jeszcze nie robiłam fritatty , czas to zmienić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń