składniki:
700 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
3 łyżki ekspandowanych nasion amarantusa
ok 9-10 kuleczek małej mozzarelli
1 jajko
sól,pieprz
mieszanka sezamu, siemienia i bułki tartej do panierowania
olej do smażenia
Do mięsa mielonego dodać jajko, nasiona amarantusa, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie nabierać po trochu mięsnej masy i uformować płaski placek. Na środku ułożyć jedną kuleczkę mozzarelli i dokładnie ją oblepić mięsna masą formułując kotleta. Gotowe kotlety panierować w ziarnach i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Od razu podawać. U mnie wyszło 9 kotlecików, podałam je z ziemniaczkami oraz młodą kapustką z koperkiem.
Swietnie Ci wyszly te kotleciki :-)
OdpowiedzUsuń