środa, 10 sierpnia 2016

Kuskus z ogórkiem i koperkiem

Bardzo lubię kuskus. Często podaje go jako dodatek do obiadu bo szybko się robi. Najczęściej kuskus podaję do dań z drobiu, podaje sam lub też od razu mieszam z warzywami. Kuskus łączyłam już z papryką oraz cukinią  a teraz polecam orzeźwiającą wersję ze świeżym ogórkiem i koperkiem.

składniki:

1 szklanka kuskusu
4 średnie ogórki gruntowe
mały pęczek koperku
olej słonecznikowy*

Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, ja zalewam bulionem a jak nie mam to wodą i przyprawiam solą i ziołami. Odstawić aby napęczniał. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Gdy kuskus będzie gotowy wymieszać go widelcem. Dodać pokrojone ogórki oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Skropić olejem i jeszcze raz wymieszać.

*Jeśli będzie nam pasować do obiadu to możemy kuskus skropić innym olejem o bardziej wyrazistym smaku np. sezamowym lub lnianym czy olejem z zalewy od suszonych pomidorów. Można dodać świeże posiekane zioła lub doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz