składniki:
1 szklanka kuskusu
4 średnie ogórki gruntowe
mały pęczek koperku
olej słonecznikowy*
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, ja zalewam bulionem a jak nie mam to wodą i przyprawiam solą i ziołami. Odstawić aby napęczniał. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Gdy kuskus będzie gotowy wymieszać go widelcem. Dodać pokrojone ogórki oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Skropić olejem i jeszcze raz wymieszać.
*Jeśli będzie nam pasować do obiadu to możemy kuskus skropić innym olejem o bardziej wyrazistym smaku np. sezamowym lub lnianym czy olejem z zalewy od suszonych pomidorów. Można dodać świeże posiekane zioła lub doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz