składniki:
450 g mięsa mielonego z udźca indyka
200 g kurek
1 łyżka masła
1 szklanka gorącej wody
1/2 szklanki śmietanki 30 %
sól. pieprz
2 łyżki kaszy manny
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1,5 łyżki mąki pszennej
ok 300 g makaronu pełnoziarnistego Lubella
Kurki dokładnie oczyścić, mniejsze zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać kurki i smażyć chwilę aż nieco zmiękną i puszczą soki. W międzyczasie przygotować masę na pulpeciki. Do zmielonego mięsa z indyka dodać kaszę mannę oraz posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Gdy kurki już nieco zmiękną wlać do nich gorącą wodę, zagotować. Z przygotowanej mięsnej masy formować małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego i wrzucać na patelnię do kurek. Gotować ok 10 minut, w trakcie przekręcić pulpeciki aby równomiernie się gotowały. Następnie wlać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić sos. Makaron ugotować i nałożyć na talerze. Polać sosem z kurkami i pulpecikami.
fajne danie, lubię makaron z kurkami, często go robię ale w nieco odmiennej wersji
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii