sobota, 20 sierpnia 2016

Lumaconi ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Lumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i zapiekłam pod pierzynką z beszamelu.

składniki:

ok 300 g makaronu lumaconi ( ok 30 muszelek)
500 g świeżego szpinaku
pieprz
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
150 g sera typu feta

beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa

Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić szpinak i smażyć aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.Makaron lumaconi ugotować al'dente. Osączyć i wystudzić. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko, doprawić do smaku przyprawami. Gotować aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszać. Gotowym sosem polać nadziane muszelki. Naczynie wstawić do piekarnika zapiekać ok 20-30 minut, funkcja termoobieg.




6 komentarzy: