składniki:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
80 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 400 g wydrylowanych wiśni
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka
75 g mąki pszennej
75 g tartych orzechów włoskich Back Mit
100 g zimnego pokrojonego na kawałki masła
100 g cukru
Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać zimne masło i posiekać nożem. Rozetrzeć wszystko w dłoniach, dodać jajko i zagnieść ciasto. Foremkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno foremki wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wydrylowane wiśnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier i tarte orzechy. Dodać masło i wszystko rozetrzeć palcami. Gotową kruszonką posypać ciasto. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175C i piec ok 35 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu można jeszcze ciasto posypać cukrem pudrem.
robiłam podobne ciasto, jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńPrzydałoby się takie do kawki :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda - tak domowo i swojsko :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda☺i pewnie jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuń