poniedziałek, 10 lutego 2014

Makaron z tuńczykiem i kaparami

Pomysł na szybki obiad. Makaron najlepiej pappardelle czyli szerokie wstążki z dodatkiem tuńczyka i kaparów. Proste i bardzo smaczne danie.



składniki:


300 g makaronu
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
250-300 ml śmietanki 30 %
1 duża cebula
2-3 łyżki kaparów
olej do smażenia
sól z pieprzem Kamis

Wstawić wodę na makaron. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać osączonego tuńczyka i kapary. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Chwilę jeszcze dusić aby składniki sie połączyły. Makaron ugotwać al dente i osączyć. Wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze i podawać.


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię ten makaron, ale jeszcze bardziej ubóstwiam kapary! Taki obiad, to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń