Młoda kapustka smakuje wyśmienicie i nie potrzebuje wielu dodatków. Taka z dodatkiem koperku i zasmażką jest przepysznym dodatkiem do letniego obiadu. Oczywiście można też z niej ugotować bigosik łącząc z młodą włoszczyzną i marchewką.
składniki:
1 duża główka młodej kapusty ( ok 2 kg)
1 l wody lub bulionu
pęczek koperku
2 duże cebule
2-3 łyżki mąki
3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami lub masła
sól
3-4 listki laurowe
Kapustę pokroić lub poszatkować na szatkownicy. Przełożyć do garnka. Wlać wodę lub bulion. Zagotować, przemieszać kilka razy aby kapusta w całości zmniejszyła swoją objętość. Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty. Dodać też listki laurowe i gotować aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić smalec, dodać cebulę i smażyć aż cebulka się przyrumieni. Następnie dodać mąkę i wymieszać aby połączyła się z tłuszczem. Gdy kapustka będzie już miękka dodać zasmażkę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Gotować jeszcze ok 2-3 minutki.
Polecam też:
Bigosik z młodej kapustki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz