czwartek, 23 czerwca 2016

Sałatka z arbuza i fety z miętą

Na upały najlepszy jest arbuz. W połączeniu z fetą tworzą wspaniały i smaczny duet, który wspaniale nas orzeźwi i lekko posili w gorący dzień. Dodatek mięty sprawia, że sałatka jest jeszcze bardziej orzeźwiająca i świeża.

składniki:

ok 350 g arbuza bez skóry
200 g sera sałatkowego typu feta
kilka listków świeżej mięty

Arbuza pokroić w dużą kostkę. Jeśli pestki nam przeszkadzają to usunąć. Ser pokroić w nieco mniejszą kostką niż arbuza. Listki mięty drobno posiekać, ilość mięty wedle uznania. W miseczce ułożyć kostki arbuza i sera, posypać posiekaną miętą. Gotową sałatkę przed podaniem dobrze schłodzić.
Jeśli ktoś nie przepada za mięta może ją pominąć lub zamiast niej dodać np. bazylię albo skropić sałatkę sosem balsamicznym.

1 komentarz: