Na straganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych gołąbków.
składniki:
10 sparzonych dużych liści młodej kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek)
sól,pieprz
1,5 łyżki majeranku
ok 0,5 l wody
sos pomidorowy
2 puszki pomidorów krojonych
sól
10 sparzonych dużych liści młodej kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek)
sól,pieprz
1,5 łyżki majeranku
ok 0,5 l wody
sos pomidorowy
2 puszki pomidorów krojonych
sól
cukier
majeranek
Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Ze sparzonych liści ściąć zgrubienia. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Podawać polane ulubionym sosem, u mnie pomidorowy.
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować i przelać do rondelka. Zagotować, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem.
Polecam też:
Gołąbki z mięsem i ryżem
majeranek
Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Ze sparzonych liści ściąć zgrubienia. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Podawać polane ulubionym sosem, u mnie pomidorowy.
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować i przelać do rondelka. Zagotować, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem.
Polecam też:
Gołąbki z mięsem i ryżem
Świetne gołąbki, dawno nie jadłam. Muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńRobiłam w niedzielę. Uwielbiam\
OdpowiedzUsuńhttp://zdaniemagi.blogspot.com