środa, 22 czerwca 2016

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą

Na straganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych gołąbków.

składniki:

10 sparzonych dużych liści młodej kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek)
sól,pieprz
1,5 łyżki majeranku
ok 0,5 l wody

sos pomidorowy
2 puszki pomidorów krojonych
sól
cukier
majeranek

Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Ze sparzonych liści ściąć zgrubienia. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Podawać polane ulubionym sosem, u mnie pomidorowy.
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować i przelać do rondelka. Zagotować, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem.

Polecam też:
Gołąbki z mięsem i ryżem






2 komentarze:

  1. Świetne gołąbki, dawno nie jadłam. Muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w niedzielę. Uwielbiam\
    http://zdaniemagi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń