poniedziałek, 6 czerwca 2016

Omlet ze szparagami i fetą

Na śniadanko polecam pyszny omlecik. Mamy sezon szparagowy więc w omleciku rolę główną grają zielone szparagi z dodatkiem fety i suszonych pomidorów.

składniki:

3 jajka
4-5 sztuk zielonych szparagów
50 g fety
4 suszone pomidory z oleju
2 łyżki mleka
pieprz
olej kokosowy do smażenia

Szparagi pokroić na małe kawałki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego i wrzucić szparagi. Smażyć aż szparagi zmiękną i lekko się przyrumienią. W międzyczasie do miseczki wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Dodać mleko oraz doprawić pieprzem do smaku, soli nie dodaje bo feta jest już wystarczająco słona. Suszone pomidory pokroić na paseczki. Gdy szparagi już zmiękną rozłożyć je po całej patelni i wlać delikatnie masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć paseczki suszonych pomidorów i rozkruszyć fetę. Ogień zmniejszyć prawie do minimum, patelnie przykryć pokrywką i smażyć aż omlet całkowicie się zetnie na wierzchu.


1 komentarz:

  1. Dobry pomysł na kolacje pozdrawiami zapraszam na nowy bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń