czwartek, 9 czerwca 2016

Makaron udon z kurczakiem i szparagami

Dzisiaj propozycja szybkiego i prostego dania z makaronem udon. Makaron ten pochodzi z kuchni japońskiej i jest zrobiony z mąki pszennej, przeważnie podaje się go z bulionem. U mnie wersja ze smażonymi dodatkami.

składniki:

300 g makaronu udon
450 g piersi z kurczaka
250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek)
olej kokosowy do smażenia
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka olej sezamowego

Wstawić wodę na makaron. Szparagi pokroić na małe kawałki ok 1,5 cm. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego. Wrzucić szparagi, smażyć aż zmiękną i lekko się przyrumienią od czasu do czasu mieszając. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Gdy szparagi będą już gotowe przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną pierś i usmażyć. Gdy mięso będzie już gotowe dodać szparagi oraz sos sojowy. Chwilę razem smażyć aby składniki przeszły sosem sojowym. Makaron ugotować i dobrze osączyć. Przełożyć na patelnię z kurczakiem i szparagami. Skropić olejem sezamowym i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz