sobota, 18 czerwca 2016

Pizza z zielonymi szparagami na cieście z czosnkiem niedźwiedzim

To moja ostatnia szparagowa uczta w tym sezonie. Szparagi wylądowały na pizzy. Ciasto i sos pomidorowy zrobiłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego który fajnie komponował się ze smakiem szparagów.

składniki:

ciasto
3 szklanki mąki pszennej typ 500
1 szklanka letniej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
duża szczypta soli
2 łyżki oleju
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego

dodatki
1 pęczek zielonych szparagów
2 pomidory
2 kulki mozzarelli
ser żółty do posypania, u mnie mieszanka goudy i cheddara

sos pomidorowy
1/2 puszki pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
czosnek niedźwiedzi
sól,pieprz
cukier

Przygotować dodatki. Szparagi umyć, odkroić lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować al'dente w osolonym wrzątku. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodac olej. Następnie do mąki wlać rozmącone drożdże z olejem i zgnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem. Na oleju podsmażyć przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie dodać zmiksowane pomidory. Całość gotować aż sos zgęstnieje. Do smaku doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz cukrem. Gotowy sos wystudzić.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, u mnie wielkość dużej blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć plastry pomidora i mozzarelli a na nich ugotowane szparagi. Całość posypać startym serem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz