piątek, 17 czerwca 2016

Wiosenna sałatka ryżowa

Bardzo lubię połączenie ogórka i koperku. Te dwa składniki razem nadają posiłkom lekkości i świeżości. Idealnie komponują się z innymi składnikami tej pysznej sałatki i choć jest z dodatkiem majonezu to nie czuć jej ciężkości. Ale oczywiście jak ktoś chce to może sałatkę "odchudzić" i zrobić wersję pół na pół z jogurtem lub samym jogurtem.

składniki:

1 woreczek ryżu (125 g), u mnie ryż basmati
2 długie świeże ogórki
1 puszka kukurydzy
300 g chudej wędliny
3 łyżki posiekanego koperku
majonez

Ryż ugotować, dobrze osączyć i wystudzić. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Chudą wędlinę również pokroić w drobną kostkę. Kukurydze osączyć z zalewy na sicie. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać razem z posiekanym koperkiem. Następnie dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje jak jest dobrze schłodzona.



1 komentarz: