środa, 29 czerwca 2016

Zupa z młodej kapusty

Jest młoda kapustka więc na stole nie może zabraknąć zupki z jej udziałem. W połączeniu z innymi młodymi warzywami smakuje wyśmienicie. Zupka jest lekka a zarazem sycąca choć bez dodatku żadnego mięska. Akurat do mojej kuchni trafiły nieznane mi do tej pory produkty firmy Dagoma więc do zupki dodałam koncentrat pomidorowy, który idealnie się do niej wkomponował i lekko zakwasił zupkę.

składniki:

700 g młodej kapusty
3 młode marchewki
350 g obranych młodych ziemniaków
2 liście selera
2 liście pora
2 listki laurowe
1 mały pęczek koperku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok 2,2 l bulionu

Kapustę grubo pokroić, do zupki można wykorzystać też kapustę która pozostała nam po gołąbkach. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie dokładnie umyć marchewkę i pokroić w plastry ( młodej marchewki nie obieram). Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Posiekać liście pora i selera oraz koperek. Gdy zawartość garnka się zagotuje, gotować chwilę i kilka razy przemieszać aby kapusta zmiękła i zmniejszyła swoją objętość. Następnie dodać pokrojone warzywa, zieleninę oraz liście laurowe. Gotować aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.








2 komentarze: