niedziela, 19 czerwca 2016

Chłodnik z pieczonych buraków

Chyba najbardziej znany jest chłodnik z botwinki ale do przygotowania pysznego chłodnika również nadają się juz duże czerwone buraki. Wystarczy tylko je upiec i połączyć z maślanką i kefirem. Taki chłodnik można zajadać sam w upalne dni ale świetnie smakuje też z ugotowanymi ziemniaczkami.

składniki:

500 g pieczonych czerwonych buraków
1,5 l maślanki lub kefiru
1 świeży długi ogórek
mały pęczek szczypioru
pęczek koperku
sól,pieprz
1 mały ząbek czosnku

Upieczone czerwone buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Do garnka wlać maślankę lub kefir, ja dałam litr maślanki i pół litra kefiru. Dodać przygotowane warzywa oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok godzinkę aby smaki się przegryzły.




7 komentarzy:

  1. Lubię chłodniki ale jestem facetem co znaczy upieczone buraki? Piekarnik,patelnia z olejem czy co?

    OdpowiedzUsuń
  2. A moga byc ugotowane buraki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone mają więcej smaku ale ugotowane też moga być tylko też trzeba je ugotować całe w skórce.

      Usuń
  3. Jak długo należy piec buraki i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę owinięte folią aluminiową na 190-200 C , czas pieczenia zależy od buraków i ich wielkości. Po prostu sprawdzam czy miękkie, średnio ok godzinki.

      Usuń