składniki:
500 g pieczonych czerwonych buraków
1,5 l maślanki lub kefiru
1 świeży długi ogórek
mały pęczek szczypioru
pęczek koperku
sól,pieprz
1 mały ząbek czosnku
Upieczone czerwone buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Do garnka wlać maślankę lub kefir, ja dałam litr maślanki i pół litra kefiru. Dodać przygotowane warzywa oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok godzinkę aby smaki się przegryzły.
Twoje przepisy są cudowne
OdpowiedzUsuńLubię chłodniki ale jestem facetem co znaczy upieczone buraki? Piekarnik,patelnia z olejem czy co?
OdpowiedzUsuńChodzi o buraki upieczone w piekarniku.
UsuńA moga byc ugotowane buraki?
OdpowiedzUsuńPieczone mają więcej smaku ale ugotowane też moga być tylko też trzeba je ugotować całe w skórce.
UsuńJak długo należy piec buraki i w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuńPiekę owinięte folią aluminiową na 190-200 C , czas pieczenia zależy od buraków i ich wielkości. Po prostu sprawdzam czy miękkie, średnio ok godzinki.
Usuń