wtorek, 7 czerwca 2016

Bakłażany faszerowane mięsem i kaszą bulgur

Zapraszam na kolejny przepis z moim ulubionym bakłażankiem. Tym razem bakłażan faszerowany a nafaszerowałam go tym co miałam czyli mięskiem mielonym i resztką ugotowanej kaszy bulgur. Bakłażany w tej wersji są przepyszne i bardzo pożywne.

składniki:

3 bakłażany po ok 450 g
400 g mięsa mielonego z łopatki
1 duża cebula
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
350 g ugotowanej kaszy bulgur
1 duża kulka mozzarelli
olej
sól,pieprz
oregano

Bakłażany umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Miękki miąższ w środku ponacinać w kostkę ale nie przecinać do samej skórki. Następnie środek bakłażanów oprószyć solą i skropić olejem. Bakłażany ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, funkcja termoobieg. Upieczone bakłażany przestudzić. Ze środka wybrać łyżką miąższ i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Potem dodać przecier pomidorowy, do smaku doprawić dobrze solą, pieprzem i oregano. Wszystko razem smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Następnie dodać wydrążaony miąższ z bakłażanów i ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze do smaku jeśli potrzeba. Gotowym farszem nadziać połówki bakłażanów. Mozzarellę pokroić w plastry. Na każdej nadzianej połówce bakłażana ułożyć po dwa plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 20-25 minut az ser sie rozpuści, 180 C funkcja termoobieg. Podawać na ciepło ale na zimno też są smaczne.

Polecam też:
Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami




3 komentarze:

  1. bardzo proste i smaczne :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się że smakowało, my bakłażany uwielbiamy:)

      Usuń