czwartek, 30 października 2014

Roladki drobiowe z serem i szpinakiem

Kolejny pomysł na pyszne roladki  z piersi kurczaka. Szybko się je robi a w środku można skryć różne smakołyki i zrobić ciekawą panierkę. W środku tych pysznych roladek ukryłam ser żółty i szpinak. Podałam je z pesso pszenno-gryczanym i sałatką z pomidorków koktajlowych.

składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka
kilka liści szpinaku
kawałek żółtego sera ok 100 g
sezam i bułka tarta do panierowania
1-2 jajka
olej do smażenia
sól,pieprz

dodatki
300 g pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego koperku
olej sezamowy do skropienia
pesso pszenno-gryczane Wodzisław

Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w niezbyt cienkie paski. Następnie lekko rozbić i oprószyć solą z pieprzem. Ser żółty pokroić na małe kawałki (aby można było zawinąć je w mięso). Każdy kawałek sera zawinąć w 1-2 liście szpinaku a następnie w rozbite mięsko. Gotowe roladki za panierować w jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać razem z posiekanym koperkiem do pomidorków. Wymieszać a następnie całość lekko skropić olejem lnianym. Pesso przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Polecam też:
Roladki nadziewane feta z marchewka i kuskusem

Roladki z camembertem i rukolą





3 komentarze: