niedziela, 25 września 2016

Figi z miodem i orzechami zapiekane na cieście francuskim

Serek camembert i figi doskonale czują się w swoim towarzystwie. Posypane orzechami i polane miodem a do tego zapieczone na cieście francuskim tworzą pyszną przekąskę.

składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
4 duże figi
1 serek camembert
1 duża garść orzechów włoskich
płynny miód
1 małe jajko do posmarowania ciasta

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Figi pokroić w gubsze plasterki. Serek camembert pokroić w trójkąty. Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Na środku każdego prostokąta ułożyć pokrojone figi i serek camembert, u mnie wyszło po 2 plasterki figi i po 2 trójkąciki serka. Ułożone na cieście figi i serek posypać posiekanymi orzechami i polać miodem (ok 1 łyżeczki na każdy prostokącik). Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto ładnie się przyrumieni ok 15 minut, funkcja termoobieg.


3 komentarze:

  1. Musi być przepyszne. Połączenie fig i sera camembert jest świetne. Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota :) wszystkie składniki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń