wtorek, 11 września 2018

Pomidory pod pierzynką

Pomidory pod pierzynką są bardzo proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do grilla, kanapek czy obiadu. Sos najlepiej schłodzić wcześniej w lodówce i tuż przed podaniem polać pomidory. Do posypania można użyć natki pietruszki lub koperku, może być także bazylia.

składniki:

4-5 pomidorów
7 kopiastych łyżek gęstej śmietany lub jogurtu
3 kopiaste łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
4 łyżki drobno startego żółtego sera
sól,pieprz
posiekana natka pietruszki

Do miseczki przełożyć śmietanę i majonez. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Całość wymieszać. Dodać 3 łyżki drobno startego sera i ponownie wymieszać. Pomidory umyć, osuszyć, można obrać ze skórki jak ktoś nie przepada. Pokroić w plastry ułożyć na talerzu. Polać wcześniej przygotowanym sosem. Posypać resztą startego sera i posiekaną natką pietruszki.


2 komentarze:

  1. to jest absolutnie przepyszne! ♥ uwielbiam ze świeżą, chrupiącą bułką :D to jedno z ulubionych dań na moich spotkaniach z przyjaciółką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszneeee, robię od dawien dawna z tym że duuuzo więcej czosnku ❤️ no, tak lubię 👍

    OdpowiedzUsuń