sobota, 29 września 2018

Tarta z pomidorkami i fetą

Kolejna propozycja na pyszną tartę. Śliczna kolorowa bo użyłam małych pomidorków koktajlowych. Do pomidorków dorzuciłam trochę słonego serka a cały farsz doprawiałam suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

składniki:

kruche ciasto
250 mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli

farsz
ok 220 g pomidorków koktajlowych
100 g sera feta lub sałatkowego
5 kopiastych łyżek śmietany 18 %
2 jajka
2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Przygotować kruche ciasto na spód. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się przyrumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać jajka oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojony ser i pomidorki. Kilka pomidorków zostawić na wierzch. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu ułożyć pozostawione pomidorki. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż masa się zetnie, ok 25-30 minut, funkcja góra-dół.


Tysiąc twarzy pomidora

1 komentarz:

  1. Mniam! Tarta wygląda naprawdę pysznie. Szczerze powiem, że tarty jeszcze nigdy nie robiłam. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń