piątek, 14 września 2018

Krem z kalafiora z serem pleśniowym

Pyszna kremowa zupa z kalafiora. Ser pleśniowy wspaniale komponuje się z kalafiorem i idealnie doprawia zupę. Do zupy oprócz bulionu dodałam też mleko, dzięki temu nie czuć goryczki kalafiora i zupa ma ładny kolor.




składniki:

1 nieduży kalafior ok 700 g
1 l bulionu, u mnie drobiowy
1 szklanka mleka (250 ml)
100 g sera pleśniowego, z niebieską pleśnią

Do garnka wlać bulion i zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Gdy bulion się zagotuje wrzucić kalafiora. Dolać mleko. Gotować aż kalafior będzie prawie miękki. Potem dodać pokruszony ser pleśniowy. Gotować jeszcze aż kalafior będzie mięciutki. Następnie całość zmiksować na krem. Jeśli potrzeba można doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Jeśli krem jest za gęsty można dolać bulionu. Krem podałam oprószony świeżo zmielonym pieprzem i prażonymi płatkami migdałów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz