sobota, 1 maja 2021

Cytrusek na herbatnikach

Cytrusek to ciacho bez pieczenia, na herbatnikach, z cytrusową nutą. Herbatniki przełożone są masą budyniową a na wierzchu limonkowa pianka ze śmietanki. Proste w przygotowaniu i pyszne. Do przygotowania cytruska użyłam naturalnych soków z cytryny i limonki Limmi.


składniki:

ok 400 g herbatników
3 budynie śmietankowe (na 0,5 l mleka) bez cukru
500ml mleka
500ml wody
6 łyżek cukru
100 ml soku z cytryny Limmi
200 g miękkiego masła

masa śmietankowo-limonkowa
400 ml śmietanki 30%
50 ml soku z limonki Limmi
2 łyżeczki żelatyny
100 ml mleka
4 kostki gorzkiej czekolady

Ugotować budyń. Proszek budyniowy rozpuścić we wodzie. Mleko zagotować z dodatkiem cukru. Gdy mleko się zagotuje zmniejszyć ogień i wlać rozpuszczony proszek budyniowy. Gdy masa zacznie gęstnieć cały czas mieszając powoli wlewać sok z cytryny Limmi. Zwiększyć ogień i gotować aż budyń całkowicie zgęstnieje. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Blaszkę 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu. Całość ładnie wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Następnie na herbatniki  wyłożyć drugą połowę kremu. Ponownie wyrównać i ułożyć trzecią warstwę herbaników. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować masę śmietankowo-limonkową. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas ubijać i powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę a potem sok z limonki Limmi. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać i posypać drobną startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, u mnie stało przez noc.

Na każdą warstwę wyszło mi po 18 herbatników. Jak ktoś woli ciasta bardziej słodkie można do masy budyniowej dodać więcej cukru, można też dosłodzić masę śmietankową a zamiast czekolady gorzkiej użyc mlecznej. Masę budyniową ugotowałam pół na pół woda z mlekiem bo samo mleko może się zważyć po dodaniu soku z cytryny. 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza