poniedziałek, 13 czerwca 2022

Jogurtowo-biszkoptowa kostka z jagodą kamczacką

Mam spore krzaki jagody kamczackiej, które co roku oddają coraz więcej owoców. Owoce jagody są bardzo smaczne i delikatnie kwaskowe,  podobne do borówki z fioletową skórką tylko podłużne. Zjadamy je prosto z krzaka a nadwyżka trafia do sezonowych ciast i koktajli. I właśnie dzisiaj takie proste ciacho z udziałem jagody kamczackiej. Po prostu ciemny biszkopt przełożony masą jogurtową z dodatkiem owoców. Fajny delikatny deser na ciepłe dni. Na wierzchu można jeszcze ułożyć wartwę owoców i zalać galaretką.

składniki:

biszkopt

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego

masa
1 duży jogurt skyr (330g)
1 galaretka truskawkowa
250 ml goracej wody
300 g jagody kamczackiej

Składniki przygotować wcześniej aby były w temepraturze pokojowej.

Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier, miksować aż cały się rozpuści. Następnie dodać żółtka oraz olej. Potem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie szpatułką. Masę przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut, góra-dół. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Przygotować masę. Galaretkę rozpuścić w goracej wodzie i odstwić do wystudzenia. Jogurt przełożyć do miski i dodać tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować. Dodać jagody i wymieszać, wstawić do lodówki na trochę aby masa szybciej zaczęła tężeć. Gdy masa będzie już gęstniała wymieszać i posmarować jeden blat biszkoptu, przykryć drugim. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


1 komentarz: