Proste danie z fasolką szparagową w roli głównej. Taki sos z mięsa mielonego z pomidorami, doprawiony ziołami często robie do makaronu a tutaj makaron zastąpiłam fasolką. Sos można doprawić ulubionymi ziołami, można użyć świeżych lub suszonych.
składniki:
1 kg fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona
1 cebula
500 g mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę
500 ml gęstego przecieru pomidorowego
sól,pieprz
oregano
bazylia
wędzona papryka
olej do smażenia
Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i delikatnie zrumienić cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy. Gotować aż sos zgęstnieje. Podczas gotowania doprawić sos do smaku przyprawami. Gotowy sos wymieszaćc z ugotowaną fasolką i można podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz