Na blogu jest już dostępny przepis na faszerowaną paprykę po meksykańsku a teraz coś podobnego tyle że cukinia. Sezon cukiniowy więc trzeba korzystać. Przepis bardzo podobny, do farszu dodałam tylko trochę świeżej papryki i użyłam pomidorów ze słoika bo moje dopiero zaczynają dojrzewać. Proste, smaczne i sycące danie na letni obiad.
składniki:
3 średnie cukinie
500 g mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę
100 g ryżu
1 duża cebula
pół czerwonej papryki
150 g czerwonej fasoli z puszki
150 g kukurydzy z puszki
1 słoik krojonych pomidorów (650 ml)
sól,pieprz
ostra papryczka suszona lub świeża
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
olej do smażenia
ser żółty do posypania
Cukinie odkładnie umyć i osuszyć, moje miały po ok 800g. Następnie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie delikanie posolić i ułożyć na ściereczce, wydrożoną stroną do dołu aby ściekał sok. Przygotować farsz. Ryż ugotować a'dente. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę osączyć z zalewy na sicie. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory (u mnie ze słoika ale można dodać także świeże obrane ze skórki). Dodać oregano, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dodać także ostrą papryczkę, ja miałam suszoną, ilość w zależności jak lubimy ostre. Całość smażyć aż pomidory się rozpadną. Następnie dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę i czerwoną fasolę. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku jeśli potrzeba, całość smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Potem dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż cukinie będą miękkie, ok 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Polecam inne wersje faszerowanej cukinii:
Cukinia faszerowana kaszanką
Cukinia faszerowana kurczakiem, pomidorkami i mozzarellą
Zapiekane faszerowane cukinie
Cukinia faszerowana brokułem i serami
Faszerowałam kiedyś cukinię mięsem mielonym i średnio mi podeszło, była dla mnie za mało wyrazista, myślę że taka "meksykańska" bardziej by mi przypadła do gustu :D
OdpowiedzUsuńCukinia nie ma wyrazistego smaku i trzeba dobrze doprawić a przyjmie wszystkie przyprawy.
Usuń