niedziela, 9 września 2018

Papryka faszerowana po meksykańsku

Pyszna faszerowana papryka z pikantnym farszem. W farszu jest mięsko mielone, cebula, pomidory, czerwona fasola, kukurydza i ryż. Proste i sycące danie.


składniki:

4 papryki
1 woreczek ryżu (100 g )
600 g mięsa mielonego,  u mnie z indyka
5 sporych pomidorów
1 cebula
1 mała puszka czerwonej fasoli (ok 150 g)
1 mała puszka kukurydzy (ok 150 g)
papryczka chili świeża lub suszona
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżaczka oregano
sól, pieprz
olej do smażenia
ser żółty do posypania
1/2 szklanki wody lub bulionu

Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i przyrumienić cebulę. Nastepnie dodać mięso mielone. Rozdrobnić łopatką i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pokrojone pomidory. Dodać także drobno pokrojoną papryczke chili, ilość wedle uznania jak lubimy ostre. Delikatnie posolić. Całość gotować aż odparuje cały sok z pomidorów. W międzyczasie ugotować ryż. Kukurydzę i czerwoną fasolę osączyć na sicie. Gdy soki prawie całe odparują dodać kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszać, dodać oregano i słodką paprykę, doprawić dobrze solą i pieprzem. Gotować dalej aby smaki się przegryzły. Na koniec dodać ugotowany ryż. Dokładnie wymieszać. Paprykę dokładnie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Podlać wodą i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż papryka będzie miękka, ok 30-40 minut. Pod koniec pieczenia odkryć i posypać startym serem.


3 komentarze:

  1. Uwielbiamy w domu faszerowaną paprykę, na pewno wykorzystam Twoją inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej papryki jeszcze nie jadłam, a robiłam paprykę faszerowaną na wiele sposobów. Zapisuję sobie ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki obiadek sobie zrobię bo od dawna się za to zabieram

    OdpowiedzUsuń