Wszyscy kiszą pomidory więc zakisiłam i ja, na spróbowanie. Przepis taki sam jak kiszone ogórki. Smak mnie nie zaskoczył bo było podobnie jak z kiszoną rzodkiewką, smakowały po prostu jak kiszone ogórki. Niestety pomidory podczas kiszenia robią się ciapkowate i ich konsystencja nie przypadała nam do gustu bo jednak wolimy chrupać. Jednak pomimo swojej konsystencji kiszone pomidory maja wielu zwolenników. Myśle, że z ich dodatkiem wyszłaby ciekawa zupa "ogórkowa".
składniki:
dojrzałe twarde pomidory
do każdego słoika o pojemności 1 litr:
2 liście chrzanu, 2-3 zabki czosnku, gałązka kopru z nasionami, kawałek korzenia chrzanu
zalewa
1 litr zimnej przefiltrowanej wody
2 płaskie łyżki soli kamiennej
Pomidory dokładnie umyć. Chrzan i czosnek obrać, liście chrzau dokładnie umyć. Na dno każdego słoika włożyć liść chrzanu. Ułożyć pomidory. Pomiędzy włożyć czosnek, gałązkę kopru i chrzan. Na wierzchu pomidory przykryć drugim liściem chrzanu. W zimnej wodzie rozpuścić sól. Zalać pomidory aby były całe przykryte. Słoik zakręcić i odstawić do ukiszenia. W pierwszych dniach fermentacji słoiki mogą ciec więc ustawić je na ręczniku lub podstawce.
Jestem zaskoczona...robię takie pomidory od lat,nigdy mi nie wyciekają i nie robią się takie "ciapki"jak u Ciebie Aniu.
OdpowiedzUsuńA jakie pomidory? U mnie małe, podłużne limy, dojrzałe i twarde.
Usuń