niedziela, 23 września 2018

Pomidory faszerowane kuskusem i tuńczykiem

Kolejna wersja faszerowanych pomidorów. Tym razem do środka trafiła sałatka z kuskusem i tuńczykiem. Takie pomidorki świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Można także do sałatki dodać majonez wtedy całośc jest bardzeij wyrazista w smaku.

składniki:

8-9 pomidorów po ok 130-150 g
1/2 szklanki kuskusu
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 mała cebulka
pół małej papryki
garść posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz

Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić czapeczkę od stony ogonka. Wydrążyć miąższ za pomocą łyżki. Pomidory w środku oprószyć lekko solą i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, można zalać wodą lub bulionem. Cebulkę i paprykę drobno pokroić. Do wystudzonego kuskusu dodać osączonego tuńczyka, pokrojoną paprykę i cebulę, posiekaną natkę. Całość dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Sałatką nadziać wydrążone pomidory, udekorować natka pietruszki. Można podawać od razu lub schłodzone.

Polecam też:
Pomidory zapiekane z mozzarellą


Tysiąc twarzy pomidora

1 komentarz:

  1. uwielbiam wszystkie farsze z kuskusem ale tak przygotowanych pomidorów jeszcze nie jadłam :D wspaniały przepis! zapraszam do pomidorowej akcji na durszlak.pl :)

    OdpowiedzUsuń