niedziela, 16 września 2018

Cukiniowe gofry

Pyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem.

składniki:

1 młoda cukinia ok 600 g
1 szklanka mleka
ok 1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 łyżek oleju rzepakowego
2-3 łyżki drobno startego sera grana padano
sól, pieprz
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę. Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką. Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie łyżką. Do smaku doprawić solą i pieprzem, dodać też 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Masę ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste ale powinno swobodnie spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na ciemnozłoty kolor. Ja piekłam takie gofry "niepełne" i nakładałam po ok 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra. Gotowe gofry wystudzić na kratce. Wyszło mi 10 sztuk ale ilość zależy od gofrownicy i wielkości gofrów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz