Bardzo polubiłam tarty, szczegónie te wytrawne. Świetnie smakują na ciepło i na zimno a przede wszystkim do farszu można użyć różnych składników. W tej wersji do farszu wykorzystałam grillowaną cukinię, pomidory oraz mozzarellę.
składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
farsz
500 g młodej cukinii
3-4 pomidory
2 kulki mozzarelli
6 łyżek śmietany 18 %
2 jajka
sól
czubryca zielona
olej do skropienia cukinii
Przygotować ciasto na spód tarty. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepić spód tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec ciasto na jasnozłoty kolor, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół.
Przygotować składniki farszu. Cukinię razem ze skórką pokroić w plastry o grubości ok 5 mm. Użyłam po kawałku cukinii żółtej i zielonej aby było bardziej kolorowo, cukinia młoda o średnicy ok 4-6 cm. Plastry cukinii oprószyć z obu stron czubrycą zieloną i skropić olejem. Przyprawione plastry cukinii grillować na grillu lub patelni grillowej. Pomidory również pokroić w plastry o grubości ok 5 mm, najlepiej wybrać takie aby miały mniej więcej taką samą średnicę jak plastry cukinii. Mozzarellę osączyć z zalewy i także pokroić na platerki o grubości ok 5 mm. Na podpieczony spodzie tarty ułożyć na przemian plasterki pomidora i grillowanej cukinii. Pomiędzy powkładać plastry mozzarelli. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą i czubrycą zieloną. Masą zalać składniki tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa się zetnie i przyrumieni ok 25-30 miut, funkcja góra-dół.
Świetny przepis i ciekawe połączenie smaków. Większość składników mam, więc dziś tarta zagości na moim obiedzie.
OdpowiedzUsuń