Sezon cukiniowy więc nie może jej zabraknąć na naszym stole. Powstała kolejna wersja faszerowanej cukinii ale nieco w innej formie. Cukinię pokroiłam na duże kawałki, które wydrążyłam tworząc takie małe "kubeczki" na farsz. Do farszu wykorzystałam mięso mielone z indyka, pieczarki, brązowy ryż oraz mozzarellę. Całość zapiekłam w sosie pomidorowym.
składniki:
3 średnie cukinie po ok 800 g ( średnica cukinii ok 6-7 cm)
500 g mięsa mielonego, zmieliłam udziec z indyka
300 g pieczarek
1 duża cebula
100 g brązowego ryżu
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
starty ser żółty do posypania
olej do smażenia
sól,pieprz
700-800 ml gęstego domowego przecieru pomidorowego
Cukinie dokładnie umyć i wysuszyć. Każdą cukinię razem ze skórką pokroić na kawałki o długości ok 5-7 cm w zależności jak długa cukinia. Następnie każdy kawałek cukinii wydrążyć pozostawiając na jednym końcu cienką warstwę aby nasze "cukiniowe kubeczki" miały dno. Wydrążone kawałki cukinii delikatnie posolić i odłożyć na ściereczkę do góry nogami aby sok spłynął. Przygotować farsz. Ryż ugotować al'dente. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki, smażyć aż pieczarki odparują nadmiar płynu. Odstawić do przestudzenia. Do zmielonego mięsa dodać ryż i podsmażone pieczarki. Dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na dno każdego "cukiniowego kubeczka" wrzucić jedną małą kulkę mozzarelli a następnie napełnić farszem. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Wlać przecier pomidorowy, użyłam własny domowy gęsty więc już niczym go nie doprawiałam. W naczyniu z przecierem poukładać "cukiniowe kubeczki" napełnione farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać aż cukinia będzie miękka, ok 30-40 minut. Pod koniec pieczenia na wierzchu cukinii ułożyć pozostałe kulki mozzarelli oraz posypać startym żółtym serem.
Polecam inne wersje faszerowanej cukinii:
Cukinia faszerowana kurczakiem, pomidorkami i mozzarellą
Grillowana faszerowana cukinia
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Cukinia faszerowana brokułem i serami
Cukinia faszerowana kaszanką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz