czwartek, 5 sierpnia 2021

Dwukolorowe ciasto na maślance

Dzisiaj znowu na słodko. Kolejne proste ciacho z owocami a że sezon owocowy w pełni to przepis na pewno się przyda nie raz. Na blogu wiele takich prostych ciast z owocami; z jogurtem, z maślanką i na kefirze, na oleju lub z masłem ale to chyba najlepsze wśród tych wszystkich, które robiłam. Wypróbujcie, każdy lubi co innego ale może i Wam ten przepis przypadnie do gustu. Przepis wygrzebany z gazetowych wycinków.



składniki:

4 jajka
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
2 budynie waniliowe bez cukru ( 2x40 g )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
500 g owoców, u mnie czereśnie

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać olej, maślankę i jajka. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Nastepnie połączyć zawartość obu misek, zmiksować mikserem do połączenia składników. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłożyć połowę ciasta i ładnie wyrównać łyżką po całej blaszce. Do drugiej części ciasta dodać kakako i ponownie zmiksować do połączenia składników. Następnie ciemne ciasto rozlać łyżką po całym jasnym cieście. Na wierzchu ułożyć owoce. Blaszkę wstawić do nagarzanego piekanika na 170 C i piec do suchego patyczka, ok 40-50 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Polecam inne ciasta z sezonowymi owocami:
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
Ciasto ucierane z owocami
Ciasto na maślance
Proste ciasto z owocami
Ciasto na kefirze


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz