Robię paprykę marynowaną z miodem i polecam też ogórki. Miód nadaje fajnej słodyczy zalewie. Przepis w sam raz dla tych co nie lubią mocno octowych przetworów.
składniki:
ok 1,5 kg ogórków gruntowych
do każdego słoiczka: 1 listek laurowe, po 2 ziarenka czarnego pieprzu i angielskiego ziela
zalewa:
4 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
2/3 szklanki cukru
6 łyżek miodu
2 łyżki soli
Ogórki dowolnie pokroić, ja nie obieram ze skórki. Mogą być pokrojone na pikle, grubsze lub cieńsze plastry. Mogą być też całe malutkie. Pokrojone ogórki ułożyć ściśle w słoikach. Do każdego słoika wrzucić jeden listek laurowy i po dwa ziarenka pieprzu i ziela. Składniki zalewy zagotować. Ciepłą zalewą zalać ogórki ułożone w słoikach. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.
Do odmierzania składników użyłam szklanki 250 ml.
Z podanych składników wyszło mi 5 słoików o pojemności ponad 500 ml, wszystko zależy jak pokroimy ogórki.
Polecam też:
Ogórki po żydowsku
Ogórki z czosnkiem
Ogórki w zalewie gyros
Rewelacyjny przepis. cieszy mnie jako pszczelarza, że kobiety w kuchni do przetworów używają miodu. Zdecydowania pozytywnie wpływa na smak. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzień dobry a jaki miód do tych ogórków
OdpowiedzUsuńMiód może być dowolny, ja najczęściej używam lipowy lub wielokwiatowy.
Usuń