Truskawki już się kończą, te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:)
składniki:
2 kg oczyszczonych truskawek
ok 0,5-1 kg cukru*
2 opakowania środka żelującego** ( pektyna lub żelfiks )
Truskawki wsypać do garnka, podgrzać aby puściły sok. Następnie rozdrobnić blenderem wedle upodobania, ja miksuje na gładki mus i zagotować. Dodać środek żelujący oraz cukier dokładnie wymieszać i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gotować ok 3 minuty, zestawić z ognia i wymieszać aby piana zniknęła. Przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem na 30 minut.
**Zamiast środka żelującego można dodać cukier żelujący który od razu zawiera w sobie substancje żelujące. Ja używam pektyny lub żelfiksu Dr Oetker 3:1, który także zawiera pektynę. Proporcje i dokładny opis przygotowania znajduje się na każdym opakowaniu środka żelującego czy cukru żelującego.
*Ilość cukru dostosowuje do własnego smaku i słodkości truskawek.
Na zimę będzie jak znalazł.
OdpowiedzUsuńRównież zrobiłam taki dżemik.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.