piątek, 17 października 2014

Domowy sos czosnkowy

Sos czosnkowy to pyszny i niezastąpiony dodatek do wielu dań i sałatek, który bardzo łatwo i szybko można przygotować w domu. Domowy najlepszy, bo można doprawić po swojemu i dać taka ilość czosnku jaką lubimy. Ja swój sos często wzbogacam dodatkiem świeżego koperku.

składniki:

1 duży kubek gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego (400g)
50-100 g majonezu, użyłam majonezu Kieleckiego (3-5 łyżek)
2-3 duże ząbki czosnku
sól ziołowa i/lub zioła prowansalskie do smaku

Do miski przełożyć jogurt naturalny. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem. Całość doprawić do smaku solą ziołową i ziołami. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły. Można dać też takie same proporcje majonezu i jogurtu, ja wolę tą wersję bo jest delikatniejsza. Jogurt dajemy zwykły naturalny lub grecki, im gęściejszy tym gęściejszy sos uzyskamy.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowy sos czosnkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję jeszcze majeranek, pieprz ziołową lub białą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z czym to jesc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czym tylko się chce. Z pizzą i zapiekankami, z frytkami,z pieczonymi warzywami, z różnymi przekąskami np. ślimaczkami z ciasta francuskiego, mozna tez polać sałatkę czy surówkę.

      Usuń