poniedziałek, 8 grudnia 2014

Sałatka z grillowanym kurczakiem, granatem i pomarańczą

Kolejna pyszna i kolorowa sałatka. Tym razem połączyłam grillowanego kurczaka z granatem i pomarańczą. Trochę koloru na talerzu przyda się w ten pochmurny dzień.



składniki:

1/2 główki sałaty lodowej
450 g piersi z kurczaka (3 nieduże pojedyńcze piersi)
1 mały granat
1 duża pomarańcza
50 g orzeszków piniowych Piątnica
sól,pieprz
olej
sok z cytryny

Pojedyncze piersi rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową z odrobinką oleju i ugrillować mięsko. Sałatę porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać pestki granatu. Pomarańczę obrać i wykroić cząstki, cząstki przekroić na pół i dodać do sałatki. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzone mięsko pokroić na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, skropić olejem oraz odrobiną soku z cytryny, ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz